Här kommer recept på ett naturligt glutenfritt bröd som är helt OK, men som jag tyvärr inte hann fånga på bild innan allt var uppätet... Jag var väldigt sugen på kanelbullar samma dag som jag bakade, vilket förklarar den kanske lite ovanliga kryddningen. Jag gillar osaltat bröd, eftersom de pålägg jag normalt sett använder är ganska salta i sig (typ sojaost, marinerad tofu, tartex, vegemite) men den som så önskar kan såklart tillsätta salt i degen.
GLUTENFRITT KANEL- OCH PUMPABRÖD
1 dl fibrex
1 msk psyllumfrön
½ dl glutenfritt surdegspulver
2 dl majsmjöl
2 dl rismjöl
2 dl bovetemjöl
100 g pumpafrön
½-1 dl linfrön
1 msk malen kanel
25 jäst
vatten till konsistens som sockerkakssmet
Blanda samman alla torra ingredienser. Tillsätt jäst och vatten och rör om rejält tills det blir en slät smet, ungefär av samma konsistens som sockerkakssmet. Låt jäsa i 1 timme under bakduk/lock/plast. Häll smeten i en smord, mjölad form (avlång, 2 l) och låt jäsa i 1-2 timmar till. Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader i 1 timme. Stäng av ugnen och låt brödet stå kvar i 30 min. Låt sedan svalna i 30 min innan brödet vänds upp. Det kan vara lite blött på ytan, så låt brödet torka lite i någon timme innan det lindas in i bakdukar. Skiva upp och frys- förslagsvis nästa dag.
Åh vad gott med kanelkryddning!
SvaraRadera