lördag 5 januari 2013

Satay-marinerat sojakött med jordnötssås II

Ett av mina starkare matminnen från mina tre besök i Malaysia är alla de gånger vi har suttit utomhus på plaststolar i den tropiska, svarta kvällen, på någon halvsunkig servering nära någon större väg, i oset av de ganska primitiva grillarna där satay-spetten trängs. Sedan jag blev vegan har jag dock inte försökt mig på att laga just satay. Pappa har alltid sagt att det är så svårt att få till den rätta smaken till kött, och inte blir det väl lättare om man använder veggovarianten, eller? Pappa var dock närvarande när jag gjorde marinaden till det här sojaköttet. Fick godkänt, men han ville ha mer salt (och det ville inte jag). Dessutom bör man tillsätta någonting starkt, typ chili, för en mer autentisk, men inte så barn- och svärföräldervänlig version. Servera med ris, jordnötssås (dagens recept nedan), gurkbitar och gärna någon grönsakswok, t.ex. vitlökswokad vitkål eller isbergssallat med soja och gärna lite sojaskinka. Vi hade dessutom en wok med paprika, lök, purjolök och morot med sås av ananasjuice, ättika och tomatpuré till.

SATAY-MARINERAT SOJAKÖTT
1 finhackad gul lök
4 hackade vitlöksklyftor
2 cm färsk hackad ingefära
½ finhackad stjälk citrongräs
1 msk malen koriander
1 tsk gurkmeja
1 msk japansk soja
2 msk rapsolja
4-5 dl sojakött (torrvolym, texturerat sojaprotein), blötlagt i hett vatten i minst 30 min, urkramat
mer olja + råsocker till stekning

Kört utom sojaköttet i en mixer till en hyfsat slät marinad. Blanda den med sojaköttet och låt stå i kylskåp över natten eller i rumstemperatur i 4-5 timmar. Stek sedan sojaköttet så att det får fin färg, i rätt mycket olja. Strö över råsocker/farinsocker/palmsocker eller ringla över lite sirap eller honung mot slutet. Eller grilla - och pensla med en glaze av socker/honung/sirap blandat med olja.

JORDNÖTSSÅS II
½ dl rapsolja
2 msk curry (helst inte "svensk" curry, den är inte god...)
1 tsk finhackad ingefära
1 finhackad vitlöksklyfta
2½ dl mixade jordnötter - de ska bli nästan som jordnötssmör
2 dl vatten
1 msk pressad citron
1 msk råsocker
1 tsk soja

Hetta upp oljan. Tillsätt currypulvret, ingefäran och vitlöken och fräs i några sekunder. Blanda ner jordnötter och vatten. Rör om ordentligt så att såsen blir ganska slät. Tillsätt citron, socker och soja och rör om. Servera varm.

6 kommentarer:

  1. Både din marinad och jordnötssås låter grymt goda! Jag har precis hittat till din fina blogg och kommer absolut att besöka den fler gånger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. TACK! Jag blir alltid väldigt glad över att ni som läser gillar bloggen, det är inte alltid jag känner att jag har så mycket att komma med jämfört med många andra fina matbloggar.
      Kram!

      Radera
  2. Åh! Tack för receptet, ska definitivt testa!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vassego och håll till godo! Sedan är det inte säkert att du tycker det är så likt det du åt i Indonesien... Kramis!

      Radera
  3. Hittade din blogg av en slump när jag skulle bjuda en vegansk polare på middag. Blev detta recept. Mycket uppskattat av oss båda.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för rapporten! Väldigt bra att det funkar att laga mat efter mina recept också, för själv är jag inte så noggrann med mått och vikt när jag lagar mat och bakar. Det mesta blir "på en höft". Välkommen åter!

      Radera