fredag 25 januari 2013

Tranbärsbrytbröd med den hemliga ingrediensen...

I det här brödet har jag haft i någonting som jag knappt vågar avslöja... Nämligen resterna av pepparkaksdegen som inte blev uppbakad innan jul. Den verkade OK fortfarande, men eftersom ingen här i huset mer än möjligen Pysen ville ha mer pepparkakor och jag inte hade lust att slänga den, fick den åka med i brödbaket. Den som inte har en sådan slatt kan med fördel använda socker, sirap, mer mjöl, pepparkakskryddor och extra olja. Pys hjälpte till att baka, fast han var egentligen mer intresserad av att äta deg än att forma bullar.

TRANBÄRSBRYTBRÖD MED DEN HEMLIGA INGREDIENSEN...
½ kg grahamsmjöl
1½ kg vetemjöl
300 g överbliven pepparkaksdeg
50 g jäst
2 dl torkade tranbär
1½ dl olja
vatten till lagom konsistens

Blanda alla torra ingredienser och jäst. Tillsätt olja och så mycket vatten att degen blir knådbar. Arbeta väl och låt sedan jäsa under lock (jag använder en 10-litersgryta till den här degen) i minst 2 timmar, helst längre. Min deg fick jäsa i 7 timmar medan Pysen var på dagis. Knåda degen en stund. Dela den sedan i bitar och forma runda bullar som läggs tätt i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Om inte alla bullar får plats, lägg dem på en annan plåt och grädda separat. Låt jäsa i 30 min. Grädda sedan i 20-25 min, 225 grader eller lite kortare tid för "restbullarna". Låt svalna under bakduk och bryt i bitar.

2 kommentarer:

  1. Underbart! Fullkomligt älskar "en tager vad en haver" och att laga mat eller baka på rester. I morse gjorde jag dina chokladbiskvier med gammal infärgad marsipan som botten (lånade ditt recept till min blogg, hoppas det var okej). Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt ok att du lånar receptet. Du ändrade ju lite i det också och var väldigt tydlig med att ange källan i sann vetenskaplig anda;-). Kram

      Radera