måndag 14 januari 2013

Långkokt kidneyböngryta

Inspirerad av det här receptet testade jag en egen variant. Jag hade precis kokat kidneybönor på morgonen, så vid lunchtid satte jag igång. Sedan fick grytan koka i 3 timmar, stå i 2 timmar på eftervärmen, för att sedan värmas på när det var dags för middag. Vi åt stekt potatis, kokt brysselkål och morotsstavar till, men det går givetvis bra med nachos, ris, quinoa, tortillabröd eller någonting annat till. Den som gillar majs kan med fördel blanda ner lite i den färdiga grytan.

LÅNGKOKT KIDNEYBÖNGRYTA
2 dl torra kidneybönor, blötlagda över natten och kokade i 1 timme så att de blir mjuka
2 gula lökar, finhackade
1 solovitlök, finhackad
300 g tärnade morötter
550 g mogna kvisttomater, hackade
5 msk kryddblandning (All' Arrabbiata, innehåller 35% röd paprika, 20% vitlök, 15% lök, 15% persilja, 10% chili och 5% jalapeno, införskaffad på Lidl av alla ställen)
1 msk spiskummin
1 lagerblad
2 msk tomatpuré
1 dl vatten eller spad från bönkoket

Fräs löken halvmjuk. Blanda ner vitlök, morotstärningar, tomathack och fräs vidare i några minuter. Blanda ner avrunna bönorna, kryddor, lagerblad, tomatpuré och vatten. Koka upp och låt sedan sjuda under lock på väldigt svag värme i 2-3 timmar. Grytan mår bra av att stå i ytterligare några timmar på eftervärmen och kan med fördel kylas ner och serveras dagen därpå.

Tips: Du som gillar olivolja - stänk i lite av den varan innan servering. Gott att blanda i majs, men gör det precis innan servering. En annan idé är att blanda i finhackad paprika, gärna i flera färger, antingen i samband med att de andra grönsakerna tillsätts, eller mot slutet av tillagningen. Jag hade tänkt ha i just paprika och squash, men tyckte sedan att det räckte som det var. Kan nog vara gott att tillsätta lite hel kummin i koket, och den som är van vid salt vill säkert ha en del av den varan.

1 kommentar: