fredag 11 januari 2013

Glutenfri äppellängd utan tillsatt fett

Det här receptet hade jag egentligen inte tänkt publicera, eftersom det är en typisk "Josefine-grej". Försök till att baka nyttigt (hmmmm, hur nyttigt är det med socker egentligen?) eller åtminstone halvnyttigt för dagar när jag inte mår prima och starkt ogillar mig själv (vilket ibland, men inte ofta, går ut över vad jag stoppar i mig). Jag HAR sådana dagar, även om det är mer sällan numera. Men, sedan smakade jag på bakverket och - nej, jag måste nog skriva ner det för att ha kvar, åtminstone för min egen skull om jag skulle vilja baka det igen. Den som vill ha en mer traditionell fikalängd kan tillsätta margarin i degen och minska på vattnet. Och den som vill lyxa till det ytterligare river mandelmassa över degkakan innan den rullas ihop.

GLUTENFRI ÄPPELLÄNGD UTAN TILLSATT FETT
1½ dl bovetemjöl
1½ dl rismjöl
1 dl majsmjöl
3/4 dl kokosmjöl
3/4 dl råsocker
½ dl ganska finmalen fibrex (Finax variant är nog mest lik)
½ dl pofiber
3 msk linfrön
1 msk fiberhusk
2 tsk stött kardemumma
25 g jäst
vatten till lagom konsistens (ska vara en ganska lös deg, ej knådbar, men ej heller som sockerkakssmet)
3-4 rivna äpplen, gärna svenskodlade (jag använde sorten 'Ingrid Marie' från föräldrarnas trädgård)
malen kanel
pärlsocker

Blanda alla torra ingredienser med jästen i en bunke (det går att använda bara rismjöl och bovetemjöl om du inte har kokosmjöl eller majsmjöl, men undvik glutenfria mixer - de innehåller mest stärkelse och ger ett kompakt, smaklöst bröd). Tillsätt vatten så att det blir en kladdig deg. Rör om ordentligt. Låt sedan deg-smeten jäsa under bakduk i minst 1 timme. Tryck ut degen på ett bakplåtspapper till en cm-tjock kaka med hjälp av skedar (det ska INTE gå att knåda degen), storlek som en mindre långpanna. Riv äpple över och strö kanel ovanpå. Rulla ihop med bakplåtspapprets hjälp - jag använde även en stekspade för att degen skulle hålla. Ska inte vara "rulltårtehöjd" på längden, den ska snarare vara platt. Tryck ihop skarven ordentligt. Skär några snitt i längden och strö rejält med pärlsocker ovanpå. Låt jäsa i 30 min. Grädda sedan i 200 grader i ca 30 min, mitt i ugnen. Låt svalna under bakduk.

2 kommentarer:

  1. Så många bra recept! Du skulle ge ut dina recept i bokform,tycker jag. Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. TACK! Jag drömde en gång om att få göra en bok om bröd, eftersom matbröd då var mitt stora intresse, men det verkade så krångligt... Så blev det bloggande istället och jag är ganska nöjd med det. Då slipper ni som läser betala för att ta del av recepten också;-). Lite sugen på bok är jag allt ändå, men först ska jag bli klar med min doktorsavhandling (= också bok men av en helt annan karaktär).
      Kram

      Radera