måndag 10 december 2012

Glutenfria lussekatter 2012

Nytt försök att få till något bra recept på glutenfria lussekatter. Gick sådär, eftersom jag råkade ha i lite för mycket fibrex. Bullarna blev därför grova, men smakade ändå helt OK. Glutenfria mixer har jag verkligen ingenting till övers för. De innehåller nämligen nästan bara stärkelse och degarna blir helt omöjliga att knåda och forma. Brödet blir lika kul som degen. Så jag mixar på egen hand, av sådant som går att hitta i en vanlig livsmedelsaffär. Inget xanthangummi, gluten-ersättning eller annat fuffens, med andra ord. Mer fett hade inte skadat, men bullarna var i alla fall saftiga och degen riktigt lätt och bra att knåda och forma. Den som vill fortsätta experimentera kan alltid utgå från mitt recept... Men minska på mängden fibrex (och därmed också mängden vätska).

GLUTENFRIA LUSSEKATTER 2012
2½ dl bovetemjöl
1½ dl rismjöl
1 dl majsmjöl
3/4 dl råsocker
½ dl fibrex
½ msk fiberhusk
25 g jäst
1 tsk stött kardemumma
½ g (= 1 paket) saffran
30-50 g mjölkfritt flytande margarin (= ett rejält sprut)
1 dl sojayoghurt naturell
2 dl vatten eller mer - degen ska vara lite lätt kletig

Blanda alla torra ingredienser samt jäst. Tillsätt margarin, sojayoghurt och vatten och knåda ihop till en smidig deg som inte är så kladdig. Låt jäsa i 1-2 timmar. Knåda igenom, tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs, och dela i bitar. Forma till lussekatter. Låt jäsa på plåten under bakduk i 45 min. Grädda i 225 grader, 5-10 min eller tills bullarna har fått lite färg under. Svalna under bakduk.

2 kommentarer:

 1. Spännande med allt glutenfritt! Jag blir sugen att baka glutenfritt, jag också. Ska nog testa lite när jag är hemma igen :)

  Varför bakar du utan gluten? Pga intolerans, eller av annan anledning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har IBS (=krånglig mage som inte kan förklaras av några andra diagnoser) och tycker att jag blir bättre när jag inte äter spannmål. Värst mår jag av havre, medan vete kan funka ibland. Problemet är dock att jag aldrig vet förrän i efterhand när "ibland" infaller, så om jag inte är ruskigt sugen på "vanliga" kanelbullar, pizza eller lussekatter, äter jag nästintill spannmålsfritt (vete, korn, havre, råg, äter inte heller vetestärkelse, vilket många gf-mixer är baserade på). Inga problem med kål, lök, baljväxter och frukt, tack och lov, men torkade aprikoser och gula ärter ska jag undvika, säger erfarenheten...

   Glutenfri bakning är verkligen en utmaning, enligt mig. Småkakor går bra, liksom mjuka kakor och muffins, men det är jättesvårt att få till grejer som ska knådas, typ bullar och vissa matbröd. Särskilt när man har "originalet" att jämföra med och bara vill använda produkter som finns i "vanliga" livsmedelsaffärer. Matbröd i form går dock bra. Grejen är att göra lösa degar med massor av vätska och sedan låta brödet mogna en natt innan det skivas. Fröbrödet här på bloggen är ett sådant favoritrecept.

   Kram och hoppas att ni har det bra!

   Radera