tisdag 25 december 2012

Glutenfri fikonpaj med rom och kokostäcke

Tidigare i höstas var det min tur att ha fika med till jobbet. Jag får alltid sådan prestationsångest inför sådana tillställningar. Det är en sak att baka till vänner och familj, en helt annan att baka till människor jag inte känner lika bra, och framför allt - som jag inte känner bra till vad gäller matvanor och matval. Denna gång stod jag länge i valet och kvalet: äppelkaka, äppelpaj, kokostoppar, chokladkakor... Tillslut blev det den här pajen. Glutenfri, eftersom en av mina kollegor är glutenintoleranta. Jag är dock ensam om att vara vegan - förmodligen ensam om det på hela bygget. However - här är ett lite annorlunda recept. Perfekt om det blev fikon över efter jul! Hoppa över kokostäcket om du inte vill äta tillsatt socker.

GLUTENFRI FIKONPAJ MED ROM OCH KOKOSTÄCKE
Deg: 1 dl rismjöl
1 dl majsmjöl
1 dl bovetemjöl
150 g mjölkfritt margarin (fast, fanns inget flytande där jag handlade)
3 msk vatten eller till lagom konsistens

Fyllning: 400 g torkade fikon, stjälkänden bortklippt, delade i mindre bitar
3 dl vatten
2 msk maizena
1 dl vatten
½ dl mörk rom
finrivet skal av 1/4 citron

Kokostäcke: 100 g kokosflingor
1 dl strösocker
några droppar olja

Blanda först ihop degen: blanda alla torra ingredienser. Tillsätt margarinet och nyp ihop till en smulig massa. Blanda i så mycket vatten att det blir en deg. Tryck ut i en smord och rismjölad rund form med avtagbar kant. Ställ i kylskåpet 30 min. Koka fikonen i 3 dl vatten tills de blir mjuka. Mixa till en slät smet. Rör ut maizenamjölet i vatten och blanda i det i fikonmassan. Tillsätt även rom och citronskal. Sjud på svag värme tills det nästan börjar koka. Häll smeten i pajskalet. Grädda i 175 grader, 30 min. Mixa kokosflingor med strösocker. Droppa i lite olja så att det blir lite smuligt. Fördela kokosmassan över pajen. Grädda i 10 minuter till. Låt kallna innan servering.

4 kommentarer:

  1. Hej. Jag skrev just en artikel på vego-ämnet. Den handlar om hockeyspelare som skippar köttet. Finns på...

    http://www.hockeysverige.se/article/13014707/spelarna-som-skippar-kott

    ...om du vill läsa. Tack för en bra blogg.
    Henrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för berömmet! Och jag läste artikeln... Håller fullständigt med. Jag har själv tränat ganska mycket (dock inte på elitnivå på ett bra tag, men som instruktör och vanlig motionär) och har ofta fått frågan om det verkligen går att bli stark på vegetarisk mat. SJÄLVKLART! Proteinhysterin har verkligen gått till överdrift i träningskretsar, och numera finns det ju till och med särskilt "tjejprotein", vad det nu ska vara bra för... OK att det kan finnas biologiska skillnader mellan könen, men i proteinsammansättning??? För övrigt är simmaren Lars Frölander också veggo (har inte koll på om det är vegan eller vegetarian), för att nämna ett svenskt exempel.

      Radera
  2. Tack för alla goda och bra recept, mycket inspirerande! Provade denna fikonpaj i helgen och det vart en riktig hit. Hade dock ingen rom hemma så det fick bli päronkonjak istället men det gick bra det med :).

    SvaraRadera
    Svar
    1. TACK! Jag blir alltid så nervös när folk skriver att de har provat mina recept - tänk om det inte funkade? Härligt att det GJORDE det och blev gott! Den här pajen var iofs proväten redan (av mina kollegor), men eftersom jag aldrig mäter eller väger ingredienserna vet jag inte om RECEPTET håller hela vägen in i någon annans kök;-).

      Radera