torsdag 16 september 2010

Vegetarisk Bah Kut Teh

Nu blir det kinesiskt! Närmare bestämt specialitet för "min" folkgrupp; hakka (kejia på mandarin). Normalt sett görs denna soppa på revbensspjäll eller annat fläskkött och serveras med ris samt soja med färsk röd chilipeppar i strimlor att doppa i. Bah Kut Teh-kryddor finns att köpa i välsorterade asiatiska butiker i färdiga påsar. En påse räcker till 2 liter soppa, enligt instruktionerna. Min blandning kommer från Malaysia, och är av märket Yew Chian Haw (Vegetarian Bah Kut Teh). Ingrediensförteckningen säger att kryddorna som ingår är Rhizoma ligustici chuanziong, Rhizoma polygonati odorati, Radix angelica sinensis, Cortex cinnamoni (som förmodligen betyder kanelbark eller cassia), Fructus ziziphi jujube (som nog är kinesiska dadlar). Översätt det, den som vågar!

VEGETARISK BAH KUT TEH, 4-6 port
1 påse Bah Kut Teh-kryddor
2 l vatten
1 hel vitlök
1 tsk kinesisk fem kryddor
10 blötlagda tongku-svampar i halvor (torkad shiitake)
½ påse "gyllene nålar" (torkade liljor)
600 g rotfrukter i cm-stora tärningar (jag hade bara kålrot och morot i, men palsternacka och rotselleri hade också varit väldigt bra)
400 g blomkål i buketter
1 purjolök i cm-tjocka skivor
6 blötlagda kinesiska tofustänger i bitar ("dragspel enligt lillasyster"; "dried beancurd sticks" enligt förpackningen)
4 blötlagda torkade skogsöronsvampar i strimlor
12 blad isbergssallat i ganska stora bitar
ev. 16 "veggofrikadeller" i form av "Mushroom balls" (jag köper dem på Hua Xia Supermarket på Herkulesgatan i Stockholm), skurna i halvor
soja
vitpeppar
sesamolja

Koka upp Bah Kut Teh-kryddor, vitlök, vatten och fem kryddor. Tillsätt tongku-svamp i halvor, gyllene nålar och rotfrukter. Låt koka i 20 min. Tillsätt blomkål och purjolök och sjud i 15 min till. Blanda ner tofustänger, skogsöron, isbergssallat och veggofrikadeller och låt alltsammans bli varmt. Tillsätt soja, vitpeppar och sesamolja samt ev. salt efter behag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar