tisdag 17 augusti 2010

Semestermat...

Oj, oj, oj, vad jag har varit dålig på att uppdatera bloggen! Mycket beror nog på att vi har varit bortresta och haft semester - och "datorkarantän" för att inte bli alltför besatta av Internet... Och nu har vi påbörjat projektet "få mini-Santosha i säng i rimlig tid istället för kl. 22", vilket gör att matlagningen blir mer än lidande. Det blir mest snabba grejer för tillfället, som stekt squash med kokt potatis och blomkål samt tinade ärter. Men - jag ska bättra mig - promise! För att vässa gaddarna (Pysen har fått fyra hittills) kommer ytterligare en variation på temat ärtcreme. Denna gång mixade jag i några kvistar färsk koriander - sjutton vad det blev gott! Förutsatt att man gillar färsk koriander, förstås... Jag och fadern mumsade på, medan mannen, modern och syrran rynkade på näsorna; de två förra p.g.a. koriandern, den senare p.g.a. ärterna. Till ärtröran blev det som vanligt någon variation på rostade grönsaker; aubergine, paprika, tomat, svamp och färska kryddor. Testade att marinera "sojafiléer" också (torkade avlånga bitar av texturerat sojaprotein), betydligt godare i denna form än omarinerat. Fast... Ganska trist egentligen. De måste nog ner i någon sås för att komma till sin rätt.

ÄRTCREME MED FÄRSK KORIANDER
1½ dl ärter
1 msk pressad citron
ca 5 kvistar färsk koriander
1 krm spiskummin
1 liten pressad vitlöksklyfta
vatten till lagom konstistens

Mixa alltsammans. Mumsigt till allt som behöver piffas upp med en röra. Till bebisar utesluter man vitlöken (om bebisens mage är känslig).

MARINERADE SOJAFILÈER (eller annat torkat sojakött)
Filéer av texturerat sojaprotein
Soja
Vatten
Senap (helst Fyris starka senap)
Balsamvinäger
Paprikapulver

Blötlägg sojafiléerna i hett vatten. Krama ur och skölj måååååånga gånger i kallt vatten. Pressa ur all vätska noggrant! Blanda samman marinaden (tänk på att det går åt ganska mycket, eftersom de urkramade filéerna suger upp en hel del). Lägg i filéerna och låt dem "bada" i minst någon timme, gärna i kylskåp. Stek i het olja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar