onsdag 28 juli 2010

Zucchini- och auberginegratäng med mixad tofutomatsås

Vi har SJUKT många squashplantor på vår miniodlingslott. Mannen missuppfattade det där med att hållbarheten på frön sjunker med åren, och trodde att de inte skulle gro om de sparades till nästa år. Så, halva landet är fyllt av squash, resterande hälft innehåller 3 rader förvuxna rädisor, 2 rader morötter, 3 rader sockerärter och en rad bondbönor. Samt grönkål och några stackars kålrabbiplantor intryckt längs kanterna. För att vi inte ska bada i squash, skördar jag dem när de är små, runt 10 cm. Då är de som godast också. Igår fick de åka med i en gratäng. På grund av tidsbrist blev det minimalt med tillagning, så gratängen blev rätt vattning. Den som hinner steker squash och aubergine innan ugnstillagningen.

ZUCCHINI- OCH AUBERGINEGRATÄNG MED MIXAD TOFUTOMATSÅS
1 burk hela tomater
400 g fast tofu
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
½ dl näringsjästflingor
1 dl hackad färsk basilika
svartpeppar
2 längsskivade auberginefrukter
5 små zucchinis, skivade på längden
1 tärnad paprika (gul)

Mixa allt t.o.m. svartpeppar till en sås. Lägg aubergineskivor i botten av en ugnssäker smord form. Häll 1/3 av såsen över. Lägg på ett lager zucchini. Häll över 1/3 av såsen. Lägg på ett lager till med zucchini och aubergine (det som inte fick plats i första omgångarna). Häll över resten av såsen. Strö paprikan över. Grädda, 45 min, 225 grader mitt i ugnen. Servera med sallad, bröd och ev. klyftpotatis.

Tips: Mixa överblivna rester med lite olja och bjud bebis att smaka! Småttingar under 1 år ska inte äta stekt mat, men om man skrapar av det "gratinerade lagret sås och paprika" borde det vara lugnt tycker jag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar