När min morfar blev pensionär gick han en massa kurser för att sysselsätta sig på dagarna. Däribland en matlagningskurs. Från att aldrig någonsin ha stått i köket, började han plötsligt baka bröd, koka grytor, göra gratänger, smälla ihop tårtor och laga soppa. Däribland den här "fisksoppan", som jag har veganiserat lite genom att byta ut fisken mot morötter, kål och bönor. I originalreceptet ska det vara saft från 1 apelsin istället för apelsinskal, men jag var för snål för att använda saften - då blir det ju ingen apelsin kvar att äta... Min älskade morfar dog för en del år sedan, men hans minne lever kvar i mitt hjärta.
MORFARS FISKSOPPA UTAN FISK
1 hackad fänkål
2 stora gula lökar, hackade
3 skivade morötter
4 potatisar i bitar
1 bit hackad vitkål
3 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater
1½ dl kokta kidneybönor
1 l vatten
buljongtärning/buljongpulver efter behag
strimlor av 1/4 apelsin (OBS! strimla brett och långt, så att du kan fiska upp strimlorna när soppan är klar!)
2 lagerblad
1/2 tsk hel kummin
1 msk timjan
1/2 msk rosmarin
1 msk persilja
Lägg allt utom timjan, rosmarin och persilja i en stor kastrull (om man använder burkbönor eller väldigt mjukkokta bönor bör de tillsättas mot slutet). Koka upp och låt koka i 20 minuter eller tills grönsakerna är mjuka. Tillsätt örtkryddorna. Fiska upp apelsinskalen och lagerbladen. Klart för servering! T.ex. med ört- eller vitlöksbröd (görs enkelt genom att hetta upp olja i en stekpanna, lägga i några skivor bröd, steka dem gyllene på båda sidor och strö över en blandning av vitlökspulver, torkad persilja och salt).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar