tisdag 12 januari 2010

Indisk ris- och linsgryta

Den här indiskinspirerade ris- och linsgrytan ska vara ganska lik gröt i konsistensen. Det är gott att ha någonting knaprigt till, som samosas (finns djupfrysta som man kan fritera eller steka i mycket olja), eller, som jag föredrar, gröna bönor, som bara får tina litegrann. Dessutom mango chutney. Jag kör med ICA:s starka, den är helt OK, och jag är för lat för att göra egen...

INDISK RIS- OCH LINSGRYTA
1 tsk kalonji
1 tsk hel kummin
1 tsk krossade korianderfrön
1 blad stjärnanis
½ tsk kryddpepparkorn
5 hela nejlikor
1 msk curryblad
1 msk malen spiskummin
1 tsk hela kardemummakapslar
1 tsk gurkmeja
½ msk currypulver
1 tsk amchoor (mangopulver)
½ msk finhackad ingefära
3 finhackade vitlöksklyftor
6 små gula skivade lökar
1 stor strimlad morot
1/4 urkärnad röd chili (sammanhängande, ska plockas upp efter kokning)
1 dl röda linser
1 dl skalade halverade mungbönor (finns i asiatiska butiker)
1 dl basmatiris
8 dl vatten
2 msk tomatpure
1 msk limejuice

Rosta alla torra kryddor utom amchoor. Tillsätt grönsakerna och fräs en stund. Blanda ner linser, bönor, ris, vatten och tomatpuré. Sjud under lock i 30 minuter eller tills riset, linserna och bönorna har kladdat ihop sig. Tillsätt eventuellt mer vatten - det ska bli en väldigt lös gryta av det hela. Plocka upp chilin och smaksätt med limejuice. Klart att servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar