måndag 28 januari 2019

Snickersrutor (nästan raw)

Min Lillprins Bus är väldigt förtjust i dadelbaserat godis. Vi brukar t.ex. göra nyttiga chokladbollar i tid och otid, och även de snabba små snickersbitarna som vi gjorde en gång för längesedan gick åt i ett nafs. Nedanstående recept är en variant av de senare, som vi gjorde i på självaste julafton. Vi tjuvstartade nämligen firandet redan den 23:e december, då min syster behövde åka tillbaks till Malmö redan vid lunch på julafton p.g.a. jobb på juldagen och inga senare tåg. Snickersrutorna var nästan lika populära som chokladkolorna - åtminstone bland vuxna och Lillprins Bus (Pysen gillade chokladkolan bäst). Om man vill göra snickersrutorna helt raw - byt rostade saltade jordnötter mot torkade/orostade jordnötter + salt, och använd raw kakao.

SNICKERSRUTOR (NÄSTAN RAW), ett gäng, ca 30 små bitar
Botten: 150 g färska urkärnade dadlar
1 dl rostade saltade jordnötter

Kolalager: 150 g färska urkärnade dadlar
2 msk kokosolja (med kokossmak)
1 dutt vaniljpulver

Chokladlager: 150 g färska urkärnade dadlar
1 msk tahini
1 msk kakao
2 msk kokosolja

Topping: ½ dl rostade saltade jordnötter

Pulsmixa ingredienserna till botten så att det blir som en smulig massa. Tryck ut den i en form eller på ett bakplåtspapper, ca ½ cm tjockt. Mixa kolaingredienserna till en slät smet och bred den över botten. Mixa ihop chokladlagret och bred det över kolalagret. Hacka eller mixa jordnötterna till toppingen grovt och strö dem över chokladlagret. Ställ i frysen (eller utomhus om det är kallt, det var -10 grader när jag gjorde dessa) i någon timme eller två och skär sedan i lagom stora bitar. Förvara i kyl eller frys. 

Snickersrutorna är mjölkfria, äggfria, sojafria, glutenfria, fröfria men innehåller jordnötter och sesamfrön (tahini). Om du inte tål det kan du testa att byta jordnötter mot rostade solrosfrön eller mandel (blir inte riktigt samma smak). Tahinin kan ersättas av annat frö- eller nötsmör eller använd lite mer kokosolja istället. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar