lördag 5 januari 2019

Glutenfria små "smörfrallor" (allergivänliga)

Egentligen är det väldigt fel att kalla de här bröden för smörfrallor, för de är helt fria från smör. Det finns visserligen veganer som envist håller fast vid "mjölkfritt smör" men det FINNS INGET MJÖLKFRITT SMÖR. Punkt. Smör tillverkas av grädde och grädde kommer från mjölk som i sin tur kommer från djur. EU har bestämt vad som får kallas smör, och däribland räknas INTE mjölkfritt margarin. Dock låter "margarinbröd" inte lika gott... Ursprungsreceptet kommer från Jessica Frej & Maria Blohms bok "Nytt Bröd", men jag har anpassat det efter Prinskorvens allergier (vi tror inte att han tål bovete).

GLUTENFRIA SMÅ "SMÖRFRALLOR", 10 st
125 g fullkornsrismjöl (+ mer till utbakningen)
50 g klibbrismjöl
100 g fullkornsmajsmjöl
60 g maizena (majsstärkelse)
1 msk farinsocker (går bra att utesluta - andra baket glömde jag tillsätta och det blev ingen större skillnad)
20 g fiberhusk
12 g jäst
500 g vatten
50 g rumsvarmt mjölkfritt margarin (+ ev. 1 tsk majsstärkelse enligt ursprungsreceptet, det hoppade jag över)

Blanda mjöl, maizena, socker, fiberhusk och jäst i en bunke. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt jäsa under lock (eller ställ in i avstängd ugn) i minst 1½ timme. Kavla ut degen på mjölat bakbord till en rektangel, ca 30 x 40 cm. Bred margarinet över (blanda det med majsstärkelse om du vill använda det). Vik ena långsidan till två tredjedelar av degen och vik sedan den andra långsidan över, så att du har en smalare rektangel. Dela den i 10 bitar. Rulla ihop varje bit och lägg med skarven neråt på bakplåtspappersklädd plåt. Jäs under bakduk i minst 30 min (rekommenderar jäsning i flera timmar! Blir bättre bröd då, mindre kletigt). Grädda sedan i 200 grader med varmluft i 20 minuter.

Degen är jättestabil och det går utmärkt att byta mjölet mot andra mjölsorter, och stärkelsen mot andra stärkelsesorter, så länge totalvikten är 275 g mjöl och 60 g stärkelse. Jag har t.ex. gjort brödet med 20 g klibbrismjöl, 60 g fullkornsrismjöl, 195 g majsmjöl och 60 g tapiocastärkelse med superresultat. När klibbrismjölet tog slut testade jag med hälften fullkornsrismjöl, hälften fullkornsmajsmjöl och potatismjöl som stärkelse och även det gav ett gott bröd. Jag rekommenderar dock inte att kombinera stor mängd klibbrismjöl (100 g eller mer) med enbart tapiocastärkelse om man inte gillar väldigt kladdigt bröd. I så fall får man ersätta 10 g av mjölet med pofiber för att göra det lite torrare.

Allergiinformation: Innehåller ris och majs, men mjölkfritt, äggfritt, sojafritt (kolla margarinet), glutenfritt, spannmålsfritt, havrefritt, fröfritt och så vidare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar