onsdag 16 januari 2019

Rösti / potatiskaka

Det här receptet är bra att ha till hands när spargrisen skramlar tomt. Har man det ekonomiska på det torra kan man istället lyxa till det med tillbehören, som veggo-skagenröra, avocado och tångrom. Är man i mindre stadd kassa serverar man med lingonsylt blandad med strimlad vitkål och knäckebröd. Den lata steker en stor maxi-rösti som täcker hela stekpannan, medan den som inte lider av tidsbrist steker många små frasiga mini-rösti istället. Varmhåll i ugn till servering.

RÖSTI / POTATISKAKA
Skalad grovriven potatis (jag brukar räkna med 250-300 g per portion som ensamrätt)
salt
mjölkfritt margarin till stekning
ev. potatismjöl
andra kryddor efter behag (jag använder gärna lökpulver och pepparmix)

Dags att vända röstin när ovansidan ser ut så här
Krama ur den grovrivna potatisen (då blir det knaprigare rösti). Blanda den med kryddor och eventuellt potatismjöl (1 msk/portion, suger upp överflödig vätska). Hetta upp margarinet i en stekpanna - om du använder gjutjärn går det åt enorma mängder och det blir svårare att vända röstin,
men det går. Jag använder en non-stickpanna. Klicka ut mini-rösti eller gör en stor rösti genom att fylla stekpannan med ett centimetertjockt lager potatisriv. Platta till ordentligt och låt steka i 5-10 min eller tills ovansidan börjar ändra färg. Vänd (ta en tallrik till hjälp; tippa stekpannan så att röstin glider ur, vänd sedan med hjälp av tallriken om du inte fixar det med hjälp av enbart en eller två stekspadar) och stek röstin på andra sidan. Fortsätt på samma sätt med resten av rivet. Varmhåll stekta rösti i ugn, ca 100 grader. Servera med valfria tillbehör.

Mycket allergivänlig rätt - om man inte är allergisk mot potatis och har kollat att man tål margarinet. Det går bra att använda olja istället men kan vara lite svårare att få röstin att släppa från stekpannan då, i synnerhet om man steker i gjutjärnspanna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar