onsdag 26 december 2018

Glutenfria munkar (donuts)

Vid middagsbordet en dag i december kom frågan upp om barnen skulle vilja prova att äta kött. JA, var det samstämmiga svaret. När vi började nysta lite i det, kröp det fram att det barnen tyckte var tråkigt med att äta växtbaserat var (i) att de fick gå längre väg för att hämta dryck i skolan (Lillprins Bus) (ii) att det var så många kakor och bullar de inte kunde äta (attans, där försvann våra bra argument för att slippa köpa onyttigheter när vi är och handlar - bekvämt att skylla på att det innehåller ägg/mjölk...). Något kött nämndes inte alls i sammanhanget, det var de inte sugna på alls. Kak- och bakverksproblemet är mycket enklare att avhjälpa. Det barnen i synnerhet har spanat på när vi varit på snaskjakt har varit doughnuts/munkar. Till Lillprins Bus födelsedag bakade jag därför dessa glutenfria munkar, som hela familjen kan äta! Jag modifierade bara det här receptet marginellt, och testade även att baka några av munkarna i ugnen. Mycket enklare än att fritera. Munkarna kan förstås glaseras istället för att vändas i socker, och degen kan smaksättas med t.ex. kardemumma eller saffran istället.

GLUTENFRIA MUNKAR (DONUTS), 8-10 st
100 g rismjöl (jag använde hälften fullkornsrismjöl, hälften klibbrismjöl/glutinous rice flour)
50 g majsmjöl (fullkorn-)
75 g potatisstärkelse (byt mot majs- eller tapioca vid potatisallergi)
75 g majsstärkelse (maizena)
50 g farinsocker
10 g fiberhusk
10 g jäst
5 g vaniljsocker
50 g mjölkfritt margarin (jag använde mjukt bordsmargarin, 60% fett)
250 g vatten
rapsolja till fritering

Blanda alla torra ingredienser samt jäst. Tillsätt margarin och vatten och rör ihop till en klibbig deg. Täck med lock (jag bakar i gryta) eller lägg en tallrik över degbunken (för att slippa använda plast) och jäs i kyl över natten eller lite längre. Min deg fick stå i ca 18 timmar. Baka ut till önskad form: ursprungsreceptet säger kavla till 2 cm tjocklek, ta ut cirklar (7-8 cm i diameter) med glas, ta ut hål i mitten, men det går förstås att använda pepparkaksformar och ta ut vilken form man vill. Eller göra som jag: dela degen i lagom många bitar, forma till bollar, platta ut, tryck ett finger i mitten så att det blir ett hål. Lägg munkarna på bakplåtspapperklädd/silikonbeklädd mjölad plåt. Jäs i 30-60 minuter.

Friterade munkar: Hetta upp oljan i tjockbottnad kastrull (160-180 grader på oljan om du har termometer, det har inte jag). Fritera några munkar i taget 2-3 minuter per sida tills de är gyllenbruna (hellre lite för länge än för kort tid). Låt rinna av på hushållspapper och vänd direkt i socker (med eller utan kanel), alternativt låt svalna och glasera med florsocker-vatten-smaksättning-glasyr.

Bakade munkar: Bakade munkar utan munkpanna blir inte så fina eftersom hålet jäser igen, men de smakar gott i alla fall! Om du INTE vill att hålet i munkarna ska försvinna: Frys de jästa munkarna. Ta fram 30-45 min innan gräddning, och grädda i 200-225 grader, 20 min. Om du INTE har fryst munkarna: grädda munkarna i ugn, 175-200 grader, i 10-15 minuter. Pensla med smält margarin och vänd dem direkt i socker, eller låt svalna och glasera sedan, eller lämna naturella.

Munkarna är naturligt glutenfria, äggfria, mjölkfria, nötfria, fröfria, sojafria, vegan. Potatismjöl kan bytas ut mot annan stärkelse vid allergi mot potatis (kolla socker och vaniljsocker, kan innehålla potatisstärkelse. Ersätt med vanligt strösocker/råsocker och 1 krm vaniljpulver). Majsstärkelse och majsmjöl kan bytas ut mot annan stärkelse (potatis, tapioca) och annat mjöl (mer ris, durra, quinoa eller vad man nu tål) vid allergi mot majs. OBS! Kolla margarinet då vissa sorter innehåller mandelpasta och/eller oljor som kan vara allergena (mandel-, kokos-). Ersätt i värsta fall med flytande margarin (Carlshamns flytande är helt rapsbaserat) eller olja - det borde fungera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar