lördag 15 december 2018

Pumparisotto för en liten

Vår lilla Prinskorv är lite trasslig vad gäller mat. Han är kräsen så det förslår, men dessutom verkar han vara allergisk mot en mängd stapelvaror i vårt kök, såsom nötter, kokos, vete och baljväxter. Eftersom jag ammar måste jag följa hand "diet". Lyckligtvis tycks alla grönsaker och frukter gå bra. Just nu känns det som vi båda lever på ris, majs, pumpa (hans favorit), kål, lök och morötter. Samt äpplen och bananer. Har vi tur växer allergierna bort när han blir äldre och immunförsvaret mognar, som det var för Lillprins Bus (då allergisk mot nötter, soja, baljväxter, nu bara mot cashew- och pistagenötter). Har vi ännu större tur får vi tid hos en dietist under december och allergolog i januari... Hur som helst - den här pumparisotton gick hem hos lille Stjärnöga, så det är bäst att spara receptet här för framtida bruk.

PUMPARISOTTO FÖR EN LITEN
½ dl finhackad purjolök
1 dl finhackad butternutpumpa
1 liten finriven morot
1 msk kallpressad rapsolja
½ dl jasminris
1½-2 dl vatten
½ tsk timjan

Fräs purjolök, butternutpumpa och morot i rapsoljan i några minuter, utan att det tar färg. Skölj riset och tillsätt det. Rör om. Häll i vattnet, och låt koka upp under omrörning (annars finns risk för att det bränns fast). Lägg på ett lock och låt sjuda/svälla på mycket svag värme tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. Klart för servering!

Allergivänlig rätt, mjölkfri, äggfri, glutenfri, sojafri, nötfri, baljväxtfri och så vidare. Går bra att kyla och frysa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar