fredag 1 november 2013

Pumpaproteinbotten till pizza eller paj (glutenfri,sojafri, äggfri, mjölkfri:-))

En av mina inspirationskällor Emmy publicerade ett recept på äppelpizza som såg så himla gott och roligt ut att jag bara var tvungen att testa en veganiserad version. Eftersom jag fortfarande håller en diet utan soja och gluten, blev det förstås lite trixigt att komma på bra fyllningar, så det slutade med att jag bara hade på äpplen och kanel och inget annat "kladd", så det blev lite torrt att äta pizza-pajen som den var. Med min kolasmakande blomkålspudding (uteslut kakaopulver, använd dadlar som sötning och tillsätt mesquitepulver, vaniljarom och mandelmjölk) och mandelsmör som tillbehör blev det dock mumma.

PROTEINPUMPABOTTEN TILL PIZZA ELLER PAJ (GLUTENFRI, SOJAFRI, ÄGGFRI, MJÖLKFRI), 1 ganska stor
200 g ugnsbakad butternutpumpa (bitar av butternutpumpa ugnsbakas i 45 min, 175 grader)
20 g risprotein (jag använder en naturell sort som smakar apa, kan bytas mot glutenfritt mjöl)
20 g fibrex mixad till fint mjöl
2 tsk chiafrön
1 tsk fiberhusk
rejält med malen kanel (uteslut för matpaj/pizza)
lite vaniljarom (uteslut för matpaj/pizza)
vatten.

Mixa pumpan till mos. Blanda med övriga ingredienser och så mycket vatten att det går att forma till en deg. Tryck ut den ganska tunt på bakplåtspapper och förgrädda i ugn, 175 grader, i 30 min. Lägg på fyllningen och grädda vidare i 10-20 min (för äppelpizza) eller längre tid, beroende på om du gör paj eller pizza och vad fyllningen innehåller.

Tips: Jag har även testat att göra omvänd variant med äpplen under ett täcke av pumpabotten. Det funkade fint! I det senare fallet struntade jag förstås i förgräddningen, och lät pajen stå inne i 30 min i ugnen, 175 grader istället.

1 kommentar: