torsdag 28 november 2013

Busenkel glass(tårta) med kanel och vanilj

Den här glasstårtan är så lätt att göra att till och med ett barn klarar av det. I det här fallet VAR det faktiskt ett barn som gjorde stora delar av jobbet, medan jag mest assisterade och höll rätt på den yngre varianten, för att undvika duploklossar och pappersbitar i det färdiga resultatet. Visst blev det lite kladdigt, men inte värre än att det gick att städa upp. Glassen kan man förstås servera utan botten också, men då blir det ingen tårta. Denna gång frös jag in den UTAN glassmaskin, och det gick faktiskt riktigt bra. Bara man kommer ihåg att ta fram tårtan och ställa in den i kylen någon timme innan den ska avnjutas...

BUSENKEL GLASS(TÅRTA) MED KANEL OCH VANILJ
Botten:
125 g söndersmulade digestivekex (eventuellt glutenfria för gf-version) blandas med
mjölkfritt margarin (fast eller flytande version) i lagom mängd så att det blir en deg.

Tryck ut på botten av en form med löstagbar kant. Ställ in i frysen medan du gör glassmeten. Om formen är i non-stick-material och du vet att du kommer att skära tårtan med en icke non-stick-vänlig kniv eller tårtspade kan du liksom jag lägga bakplåtspapper i formens botten. När tårtan ska serveras tar du först bort den löstagbara kanten, och drar sedan över tårtan på ett lämpligt serveringsfat med hjälp av pappret.

Glassfyllning:
4 dl Alpro vaniljdessert (eller annan vaniljsås)
250 g (=1 flaska spray-) vispbar veggogrädde (jag använde Sojatoo's sojagrädde)
½ msk vaniljsocker
½ msk malen kanel

Blanda samman och bred ut över kexsmulbotten. Ställ in i frysen igen och låt glasstårtan stå där till samma dag som den ska serveras.

Garnering och dekoration:
äppelmos
eventuellt vispbar veggogrädde

Bred äppelmos över tårtan. Ställ in i frysen i minst en timme. Plocka ut den någon timme innan servering och låt tina litegrann i kylskåp. Spritsa eventuellt lite veggogrädde över i något fint mönster precis innan servering. Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar