måndag 2 december 2013

Soyghurtmarinerat sojakött med tomat- och paprikasås

Många paket soyghurt med kort datum i kylen resulterade i den här rätten. Funkar såklart inte för sojaallergiker, men glutenfritt är det allt. Och lite extra lyxigt med långtidsmarinerat, i alla fall i vårt hem, där det mesta numera måste gå snabbt och vara lättlagat eftersom det nästan alltid står minst två rätter på menyn. En soja- och glutenfri, och en pysanpassad. SUCK! Tomatsåsen gjorde jag av hemodlade tomater, men det går såklart bra även med köpta. Om du använder burktomater kan det dock behövas en gnutta socker, eftersom de generellt sett är mycket surare än om man använder äkta vara. Hemligheten bakom såsen är annars att låta den koka läääääänge.

SOYGHURTMARINERAT SOJAKÖTT
6 stora sojakött-steaks (eller 100 g torra sojafiléer)
3 dl naturell soyghurt (jag använder den från Carlshamns mejerï)
2 msk rapsolja
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk rökarom (liquid smoke)
1 tsk paprikapulver
1 tsk spiskummin
svartpeppar
salt

Blötlägg sojaköttet i hett vatten i minst 10 min. Krama ur det ordentligt. Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden (d.v.s. resten av det som står i listan ovan) och blanda den med sojaköttet. Var försiktig, så att steak-bitarna inte går sönder alltför mycket. Låt marinera i kylskåp i minst 2 timmar, gärna längre. Stek i olja i stekpanna, eller grilla i ugn eller på grill. Marinadresterna kan du använda som sås!

TOMAT- OCH PAPRIKASÅS
1 fint skivad vitlöksklyfta
rapsolja
3 röda spetspaprikor skurna i tärningar
300 g mogna tomater i bitar
svartpepparsalt

Stek vitlöken i olja tills den blir gyllene. Tillsätt paprikatärningarna och fräs vidare en stund. Blanda ner tomaterna och sänk samtidigt värmen. Låt puttra ihop sig i minst 30 min, helst längre. Smaka av med peppar och salt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar