lördag 21 december 2013

Hemgjorda Mozartkulor (mjölkfria)

Min man är dödligt förtjust i Mozartkulor. Det är nog hans absoluta favoritgodis - det kan liksom inte bli fel med mandelmassa och choklad. Ibland har jag haft tur att dyka på något skapligt billigt parti, och om det sammanfaller med någonting värt att fira brukar jag köpa en ask eller två. Den äldre pysen är förstås väldigt nyfiken på vad det är pappa tycker är så fantastiskt gott, men kan inte smaka eftersom de köpta kulorna innehåller både det ena och det andra av animaliskt ursprung. Jag använde min egen hemgjorda nutella som fyllning, men den som vill ta genvägar i köket kan använda mjölkfri nougat (eller guldnougat som dock innehåller spår av mjölkpulver) eller hasselnötsmassa/nötcreme istället. Den som istället vill krångla till det lite mer gör egen mandelmassa (finmalda/mixade sötmandlar med samma vikt av socker - eller dadlar för nyttigare version, lite bittermandel och eventuellt lite citronsaft för att binda ihop det) och egen choklad (t.ex. kokosolja blandad med kakao och socker eller annan sötning).

HEMGJORDA MOZARTKULOR (MJÖLKFRIA), 8 st
1 sats hemgjord nutella (blir nog runt 3/4 dl eller 60 g)
100 g mandelmassa
50 g mörk mjölkfri choklad + 1 tsk kokosolja

Dela nutella och mandelmassa i lika många delar. Rulla små bollar av nutellasmeten och lite större bollar av mandelmassan. Platta till mandelmassebollarna så att de går att forma runt nutellasmeten - hela nutellabollen ska vara täckt när de fyllda kulorna är klara. Låt stå i någon timme (gärna i kyl) så att mandelmassan torkar till. Smält sedan chokladen och blanda den med kokosoljan. Doppa mandelmassekulorna i chokladen med hjälp av två gafflar och placera dem på lämpligt underlag. Låt chokladen stelna i kylskåp och lägg sedan över i en burk med lock så att de inte torkar ut.

Tips: För raw-version: Använd hemgjord nutella men strunta i att rosta hasselnötterna. Gör mandelmassan själv med dadlar som sötning - då räcker det med att mosa ihop mandelmjöl och dadlar. Gör chokladen själv och använd då raw kakao. Förvara bollarna i frysen eftersom de blir lite "lösare" än de vanliga kulorna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar