söndag 22 september 2013

Plommonchokladbollar

Det här lite nyttigare alternativet till chokladbollar bjöd jag mina kollegor på i samband med att jag tackade för mig på SCB. Många av dem har tidigare av och till försökt att avhålla sig från kaffebröd till förmån för hälsosammare alternativ, som frukt och nötter. Dessutom är en av dem glutenintolerant. Givetvis hade jag "tur" med timingen när jag skulle rulla bollarna - lillpys, som hade sovit i bärsjalen försökte baxa sig ut ur den, samtidigt som BÅDA telefonerna ringde och jag var väldigt kletig om händerna... Smeten är med andra ord kladdig, så se till att du inte är ensam hemma med två småbarn och två ringande telefoner när du gör dem.

PLOMMONCHOKLADBOLLAR
200 g katrinplommon
½ dl russin
1½ dl solrosfrön
1 dl kokosflingor + lite extra att rulla bollarna i (så fastnar de inte i varandra)
1 msk kakaopulver
½ msk mesquitepulver (smakar lite kolaaktigt, kan uteslutas eller ersättas av t.ex. vaniljpulver/-socker, även om smaken inte blir densamma)

Mixa solrosfrön och kokosflingor tills de nästan blir som smör - eller åtminstone är pulvriserat. Hur väl du lyckas med detta beror på vad du har för typ av mixer/blender. Jag använde en stor Braun-mixer från 1981 och det blev något halvsmuligt smör när jag var nöjd med konsistensen. Tillsätt plommon, russin, kakao och mesquitepulver och mixa ihop det hela till en deg. Ju längre tid du mixar, desto kletigare blir det... Om det blir FÖR kletigt, så degen är helt ohanterlig kan du tillsätta lite mer kokosflingor. Blir degen för fast så att det inte går att rulla bollar av den - blanda i lite vatten. Trilla små bollar av degen, och rulla dem i kokosflingor eller någonting annat (så att de inte fastnar i varandra). Förvara i kylskåp eller frys. Borde åtminstone hålla sig i någon vecka i kylen. 

3 kommentarer:

 1. Låter jättegott! Var hittar jag mesquitepulver?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan finnas mesquitepulver i vanliga butiker under Renee Voltaires produkter. Annars på bodystore.com eller t.ex. ravarubutiken.se och andra webbutiker med rawfoodinriktning. Ersätt annars med mer dadlar, carob eller kolaarom av något slag.

   Radera
  2. Mesquitepulver finns INTE på bodystore längre tydligen. Men jag har hittat hos Råvarubutiken och även på rawfoodshop.

   Radera