torsdag 27 september 2012

Äppelsmulpaj ('Maglemer')

Höst betyder äpplen i mängder. Nu när vi bor bara 2 km från mina föräldrar blir det ÄNNU enklare att hjälpa dem att bli av med sin rikliga skörd (de har 3 stora äppelträd). Pysens favoritefterrätt är paj, särskilt äppelpaj, och dessutom gillar han att vara med och baka. Med andra ord en lyckad kombination. Så - här kommer ett barnvänligt (ur bakningssynpunkt, det innehåller fortfarande en del socker) recept på äppelpaj. Med förbehållet att jag inte riktigt har koll på mängderna - eftersom pysen "mätte" och åt upp en del äppelklyftor innan de hamnade i pajformen. Äppelsorten jag använde denna gång var 'Maglemer', som även vissa allergiker brukar kunna äta.

ÄPPELSMULPAJ ('Maglemer')
6 äpplen (sorten 'Maglemer' eller någon annan svensk sort)
1 msk socker
2 tsk malen kanel
1 dl havre- och kornflingor (eller bara havregryn)
2½ dl vetemjöl
3/4 dl strösocker
2 msk ljus sirap
3/4-1 dl rapsolja
lite mjölkfritt margarin

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en smord pajform. Strö över socker och kanel. Blanda alla torra ingredienser till degen (flingor, mjöl, socker). Häll i sirap och rapsolja och rör om tills det blir en smulig deg. Häll smulorna över äppelklyftorna och droppa över lite flytande mjölkfritt margarin. Grädda i 200 grader, 15-20 min i mitten av ugnen. Servera med vaniljsås eller glass.

1 kommentar:

 1. Tack underbara för din omtanke och gensvaret.
  För att du delade med dig av vad ni upplevt.

  Visst är det väl så att när man mår som jag gör nu, tolkas allt negativt, även en positiv kommentar eller komplimang.
  Vi ska testa med kommunens familjerådgivning, så får vi se om det är något för oss. Kanske inte...det återstår att se, men vi måste hoppas på att det hjälper.

  Hoppas du får en bra dag.
  Massa kramar

  SvaraRadera