Den här pastasåsen passar bra att göra på hösten, när rotfrukterna är nästintill gratis (åtminstone om du har odlat dem själv!). Egentligen kan man ta vad man har hemma och slänga ner i grytan. Istället för mungbönor kan man t.ex. använda linser, och istället för syltlök kan man ta pickles, smörgåsgurka eller någon annan inläggning. Mungbönor är annars en favorit här, eftersom de precis som linser inte kräver någon blötläggning innan tillagning.
PASTASÅS MED MUNGBÖNOR, TOMATER, RÖDBETOR OCH LITE ANNAT SMÅTT OCH GOTT
1 dl mungbönor
1 hackad gul lök
2 hackade vitlöksklyftor
100 g grovriven rotselleri
2 grovrivna morötter
5 fint tärnade rödbetor
500 g krossade tomater (på tetra)
2 lagerblad
1 msk blandade örtkryddor (t.ex. oregano, timjan, basilika)
2 msk ketchup
3 msk hackad syltlök
1 msk balsamvinäger
svartpeppar
Börja med att koka mungbönorna mjuka i dubbla mängden vatten i ungefär 30 min. Fräs lök och vitlök en stund. Tillsätt rotselleri, morötter och rödbetor och fräs vidare en stund till. Häll i tomatkrosset. Tillsätt lagerbladet och lägg på ett lock. Sjud grytan på svag värme i 20-30 min eller tills grönsakerna är mjuka. Blanda ner mungbönorna - det är inte så noga när - de blir lite sönderkokta om man tillsätter dem från början och de redan är mjuka, men det gör inte så mycket tycker jag. Tillsätt kryddor, ketchup, syltlök, vinäger och svartpeppar. Servera direkt med pasta och kanske även lite solrosfrön (som på bilden).
Hej fina.
SvaraRaderaVi kommer att sluta med smakisarna nu, och hon kommer definitivt inte att få mer gröt.
Punkt.
Vi väntar 1 månad till så får vi se =).
Tack för dina tips och råd, jag uppskattar dem verkligen =).
Ha en fin kväll.
Kramar