onsdag 3 oktober 2012

Snabba kanelbullar utan ägg, mjölk och soja

Imorgon, den 4 oktober, är det kanelbullens dag. Jag och pysen tjuvstartade redan innan med att baka bullar. Eftersom det var en "efter dagis"-aktivitet, fick det bli en snabb bullvariant, som inte behövde jäsa så länge. Bra när man har en liten otålig kille som medhjälpare. Degen var förstås väldigt god och det hjälpte inte riktigt med förmaningar om att inte äta så mycket eftersom man får magknip då. Jag ville heller inte ha alltför mycket disk, så fyllningen rörde jag inte ihop innan jag bredde den över degplattan. Annars brukar jag göra det. Satsen är inte så stor, räcker till ungefär 16 rejäla bullar.

SNABBA KANELBULLAR UTAN ÄGG, MJÖLK OCH SOJA
50 g jäst
6-7 dl vetemjöl
1 tsk hel kardemumma, stött i mortel (ganska grovt, det var min snart 3-åriga son som gjorde det)
1 dl strösocker
1 dl rapsolja
ungefär 2 dl vatten
kanske 30 g mjölkfritt margarin (fast variant)
3 msk strösocker
malen kanel

Smula sönder jästen i en gryta, tillsätt mjöl, kardemumma och strösocker. Blanda ihop med olja och vatten och knåda alltsammans till en smidig deg. Låt den jäsa under lock (etc) i 30 min. Kavla ut degstycket till en platta, ca 30 x 30 cm. Bred mjölkfritt margarin över plattan, strö på sockret och pudra kanel över. Rulla ihop till en rulle och skär den i bitar (ca 2 cm tjocka). Lägg dem med en snittyta neråt och en uppåt i bullformar. Låt jäsa i 30 min under bakduk. Grädda i 250 grader, mitt i ugnen, i ca 8 min. Pärlsocker? Ja, det kan man ha på om man vill, innan gräddningen, men det hoppade vi över denna gång - blir så söligt när man äter bullarna sedan...

Psssst! Denna gång struntade jag i att min mage protesterar när jag äter vetemjöl. Måste ändå börja äta järntabletter nu (klarade 29 hela veckor av graviditeten innan det var dags), så magen kommer ändå att krångla i flera veckor. Kan intyga att bullarna VAR goda. Minst lika goda som "köpebullarna" från Café Kardemumma i Uppsala.

1 kommentar:

 1. Åh, men hjärtat...visa han vår canvastavla, kanske han ångrar sig? Han kanske är lite som min A, att han trodde det skulle visa för mycket naket och avslöja för mycket, men det är ju verkligen inte så och när A insåg det var det OK. Han är jätte nöjd med canvasen idag =).
  Jag menar, de har ju oxå saker de inte vill behöva klä av sig för och föreviga på bild...=).

  Hoppla, förvärkar redan,hoppas verkligen det lugnar ner sig ett tag till.

  Jag frågade faktiskt om vi kunde få sprutorna på samma gång men efter egen erfarenhet med sin egna son tyckte hon det var värre...så vi avstog.


  Massa kramar/
  Luiza

  SvaraRadera