Nu är det höst, och då finns det verkligen möjlighet att frossa i goda grönsaker och rotfrukter. Jag hade turen att få tag på svenskodlad majs, som jag använde till den här grytan. Om burkmajs tycker jag nämligen INTE med stora bokstäver. Fryst är OK, men färsk slår den med hästlängder. Sötmajs är för övrigt inte så lätt att odla på våra breddgrader, eftersom det är en värmeälskande art som trivs bäst längre söderut. Tröskmogen blir majsen nästan bara i sydsverige om man håller sig inom vårt avlånga majs (och då är det främst fodermajs det gäller). Nog om det! Grytan bör kompletteras med tofu, bönsallad eller någon annan baljväxträtt för fullvärdigt protein. Eller släng i ett par nävar kokta kidneybönor, vet ja!
MAJSGRYTA MED SENAP, VITKÅL, MOROT OCH LITE ANNAT
1 stor hackad gul lök
2 morötter i tärningar
3 hackade vitlöksklyftor
500 g strimlad vitkål
2 tomater i bitar
1 msk senap
majskorn från 2 färska kolvar (skär av kornen, eller skär kolvarna i bitar om du hellre vill ha dem så)
1 tsk paprikapulver
2 tsk oregano eller någon annan örtkrydda
lite balsamvinäger
Fräs löken en stund. Tillsätt morötter, vitlök och vitkål samt tomaterna. Lägg på ett lock och låt det hela puttra i kanske 15 minuter eller tills kålen är nästan mjuk. Blanda i senap, majskorn, paprikapulver, oregano och balsamvinäger. Låt puttra i 5-10 minuter till. Klart!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar