lördag 20 november 2010

Apelsinmarinerad ugnsbakad tofu

Nu får det bli ett snabbt inlägg innan ögonen faller ihop av sömnbrist! Pysen är snuvig, tog dessutom 12-månaderssprutor i torsdags, samt håller på att få två tänder och sover därför uruselt. Som tur är har vi idag och imorgon besök av mannens syster, som pysen riktigt avgudar, och därför har jag tid att laga lite enkel mat. Idag blev det denna tofu med potatisgratäng (800 g finskivad potatis, 1 tunt skivad lök, salt, peppar, 250 ml Alpro sojagrädde, 225 grader, 1 tim), kokt brysselkål och morotssallad (rårivna morötter, berberisbär, sweet chilisauce, risvinäger, sesamolja). Gott!

APELSINMARINERAD UGNSBAKAD TOFU, 3 port
400 g hårdpressad tofu (Yipin använder jag)
saft av 1 pressad apelsin
1 riven vitlöksklyfta
½ cm riven färsk ingefära
1 msk japansk soja (Kikkoman)
1 msk risvinäger

Blanda apelsinsaft, ingefära, vitlök, soja och vinäger i en burk lagom stor för tofun. Lägg ner tofubiten och ställ in i kylen i några timmar (helst 1 dygn). Skär tofun i cm-tjocka skivor och lägg i en ugnsfast form. Häll marinaden över. Ställ in i ugnen, 225 grader i 45 min-1 timme (tillsammans med potatisgratängen). Marinaden ska nästan ha försvunnit helt och tofun fått lite färg när det är färdigt.

2 kommentarer:

  1. Tack för receptet. Provade följa den men fick improvisera något till slut!

    Men har du testat smaksatta tofun?

    Tofu marinerad
    http://yipintofu.se/produkter/tofumarinerad.html

    Eller tofu friterad
    http://yipintofu.se/produkter/tofufriterad.html

    De kan man äta som mellanmål eller proteinrikt snack efter träningen. Kan verkligen rekommendera!

    Jag brukar köpa den på någon av butiker i Stockholm city
    http://yipintofu.se/ATERFORSALJARE.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst har jag provat den smaksatta! Oftast föredrar jag dock att köpa den naturella och smaksätta själv - plus att den är enklare att få tag på där jag bor i Örebro:-).

      Radera