måndag 21 december 2020

Naturligt glutenfria saffransskorpor/saffransbulle med russin (jäst deg)

Nu när Prinskorven verkar vara allergisk mot psylliumfrö (inklusive fiberhusk) måste jag lära mig att baka glutenfritt utan. Jättejobbigt, för jag tycker att psylliumfrö är oöverträffat i jästa degar och att xanthangummi ger en märklig klistrig konsistens om man använder de mängder som många recept kräver. Denna deg hade jag tänkt skulle bli lussekatter, men det sket sig totalt. Möjligen hade det gått att spritsa ut den, men enklare att häva ner i en rund form. Kakan var god, första dagen, sedan blev den lite torr, så då skar jag i skivor och rostade till skorpor. Uppskattades mycket av alla barnen! Ursprungsreceptet kommer härifrån och är sedan anpassat. 

NATURLIGT GLUTENFRIA SAFFRANSSKORPOR/SAFFRANSBULLE MED RUSSIN (JÄST DEG)
100 g urkärnade, skalade färska dadlar
100 g vatten
15 g jäst
200 g fullkornsrismjöl
50 g quinoamjöl
70 g fullkornsmajsmjöl
50 g klibbrismjöl
30 g tapiocastärkelse
25 g solrosfröprotein
5 g vaniljsocker (eller 1 krm vaniljpulver om du inte tål vaniljsocker, kan även uteslutas helt)
½ g saffran (1 paket)
3 g xanthangummi
50 g mjölkfritt margarin
200 g vatten
100 g russin
pärlsocker

Mixa dadlarna med den mindre mängden vatten. Blanda alla torra ingredienser och jäst (man kan använda andra mjölsorter; 425 g totalt, rekommenderar att åtminstone 75 g är stärkelse/klibbris). Rör ner dadelvatten, vatten och mjölkfritt margarin. Arbeta samman till en klibbig deg. Rör ner russinen och låt jäsa i degbunke ett par timmar. Rör om, häll i en bakplåtspappersklädd form. Låt jäsa någon timme till. Strö pärlsocker över och grädda ca 40 min, 200 grader. Låt svalna under bakduk (och ät gärna som bullkaka). Skär i tunna skivor. Låt torka i ugnen, 100 grader, 1-2 timmar. Vänd lite då och då. När skorporna är nästan torra, stäng av ugnsvärmen, sätt luckan på glänt och låt skorporna eftertorka över natten. 

Skorporna är naturligt glutenfria, nötfria, äggfria, mjölkfria, utan fiberhusk och psylliumfrö. Mjölsorterna kan bytas ut mot andra, och istället för dadlar + vatten kan man ta socker och sirap eller mosad banan om man gillar och tål det. Kolla innehållet i vaniljsockret - vissa innehåller majsstärkelse, andra potatisstärkelse, så välj sort som funkar med era allergier. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar