KNÄCKIGA BOVETEKAKOR, 22-24 st
60 g mjölkfritt margarin (jag använder Floras blå förpackning mjölkfritt bordsmargarin 60% fett)
½ dl råsocker (eller vanligt socker)
2 msk (lönn)sirap (jag använde dadelsirap)
3 dl boveteflingor
Smält margarinet i en kastrull. Rör ner socker och sirap och låt koka upp. Blanda ner boveteflingorna. Pressa ner hårt i en liten långpannan klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader varm ugn, 10 min, eller tills kakan fått fin färg. Skär i bitar medan den är ljummen och låt sedan svalna helt.
Tips: Blir nog jättegott att doppa i mörk choklad, eller ringla choklad över. Eller smaksätta med lite vaniljsocker. Eller kanel. Eller kardemumma. Eller både och.
Relativt allergivänliga kakor så länge man tål margarin och bovete. Jag skulle tro att man kan baka kakorna på hirsflingor eller havreflingor om man inte tål bovete men tål något av det andra (det gör inte vi) men jag har inte testat. I övrigt glutenfria, mjölkfria, äggfria, nötfria, sojafria, veganska. Och goda.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar