GRUNDRECEPT FEJKAN, 1 kluns på ca 600 g
325 g naturligt glutenfritt mjöl (6-7 dl enligt Matsara), jag använde fullkornsrismjöl (ca 150 g), fullkornsmajsmjöl (ca 100 g), klibbrismjöl (ca 40 g), solrosfröprotein (ca 35 g)
1 tsk (3 g) xanthangummi
½ dl näringsjäst (hade i mer andra gången, 25 g)
2 stora torkade shitakesvampar
1 liten gul lök
3 msk tomatpuré (ca 50 g)
250 g vatten
en skvätt äppelcidervinäger
1 tsk vitlökspulver
2 tsk spiskummin
1 msk torkad oregano
325 g naturligt glutenfritt mjöl (6-7 dl enligt Matsara), jag använde fullkornsrismjöl (ca 150 g), fullkornsmajsmjöl (ca 100 g), klibbrismjöl (ca 40 g), solrosfröprotein (ca 35 g)
1 tsk (3 g) xanthangummi
½ dl näringsjäst (hade i mer andra gången, 25 g)
2 stora torkade shitakesvampar
1 liten gul lök
3 msk tomatpuré (ca 50 g)
250 g vatten
en skvätt äppelcidervinäger
1 tsk vitlökspulver
2 tsk spiskummin
1 msk torkad oregano
Blanda mjöl, näringsjäst och xanthangummi. Mixa svampen till mjöl, och tillsätt sedan vatten, tomatpuré, lök, kryddor och vinäger och mixa alltsammans slätt. Rör ner i mjölblandningen och låt degen stå en stund för att svälla. Lägg ett bakplåtspapper ovanpå en bit aluminiumfolie. Stjälp fejkanklumpen på bakplåtspappret och forma till en ganska tjock limpa. Rulla pappret tätt runtom, vik ihop kortsidorna och svep in alltsammans i folien. Lägg paketet i en ugnsform. Baka i ugnen, 175 grader (med varmluft, har du inte det tror jag att temperaturen behöver ökas till 200 grader), ca 1 timme. (Jag hällde 1 cm vatten i botten av formen innan gräddningen, men det tror jag inte behövs). Låt klunsen svalna helt. Nu är den redo för vidare tillagning. Bör marineras åtminstone en halvtimme.
Det GÅR att ångkoka fejkanklumpen också, en timme, men resultatet blir klibbigare och degigare. Rekommenderar därför att ugnsbaka enligt instruktionen, eller att minska på vätskemängden något om du absolut vill ånga.
Marinad av: 4 msk äppelcidervinäger
2 msk lönnsirap
1 msk skånsk senap
ca 1 msk finriven färsk ingefära
1 finriven färsk vitlöksklyfta
Polenta till panering, gärna blandat med några kryddor och salt
rapsolja, gärna med smörsmak, till stekning
Blanda ihop marinaden och lägg ner tunna skivor fejkan i den. Marinera i minst 30 min. Vänd sedan skivorna i polenta och stek på medelvärme i rapsolja i stekpanna, några minuter per sida. Klart att servera!
FEJKANFEJCON
1/4 kluns fejkan skuren i tunna skivor (så långa som möjligt)
Marinad av ca 2 msk olja, 1 msk äppelcidervinäger, 1 tsk rökt paprikapulver, ½ tsk vitlökspulver, 1 tsk pepparmix (Santa Maria), ½ tsk salt
Rapsolja till stekning
Sirap att ringla över
Rör ihop marinaden. Doppa fejkanskivorna i den, och lägg dem att marinera i minst 30 min. Stek i rikligt med olja tills skivorna är knapriga. Ringla sirap över, skär i långa strimlor och servera.
1/4 kluns fejkan skuren i tunna skivor (så långa som möjligt)
Marinad av ca 2 msk rapsolja, 1 tsk äppelcidervinäger, 1-2 msk coconut aminos, 1 tsk rökt paprikapulver, ½ tsk vitlökspulver, ½ tsk vitpeppar, 1 tsk kinesisk five spices-krydda, 2 msk lönnsirap, 1 msk kokossocker (om du tål - blanda i 1 tsk sesamolja också, och nästa gång ska jag ha i lite chili, hade blivit väldigt gott, tror jag)
Blanda ihop marinaden. Lägg ner tunna skivor fejkan i den och marinera i minst 30 min. Lägg skivorna på bakplåtspappersklädd plåt. Tillaga i ugnen, ca 175 grader med varmluft, tills kanterna blir lite bruna - jag tror att det tog ca 15-20 min. Vänd skivorna efter ca 10 min och kolla till dem ofta så att de inte bränns. De blir knaprigare när de svalnar, så låt dem inte vara inne för länge. Servera som snacks eller tilltugg.
Fejkan kan göras skapligt allergivänligt - välj mjöl och kryddor efter vad du tål. Tomatpuré kan bytas ut mot annan grönsakspuré, fler kryddor kan tillsättas, lök kan uteslutas etc. Samma sak med schnitzel, fejcon och jerky - välj kryddor baserat på vad du tål och byt ut polenta mot annat "strömaterial" som du tål om majs inte funkar (t.ex. kokosflingor, boveteflingor, hirsflingor kan användas).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar