torsdag 7 januari 2021

Glutenfri vegansk blåbär-citrontårta

Till Prinskorvens 3-årsdag stod tårta högt upp på önskelistan. Ända sedan slutet av november hade han laddat för sin födelsedag, och förutom sång på sängen och paket var det tårta som var i fokus. Med blåbär. Jag fick gnugga geniknölarna och komponerade sedan ihop den här skapelsen, som till och med jag tyckte var god! Bottnarna är dock åt det torra hållet, som ett mellanting mellan småkaka och tårta, så gillar du fluffiga bottnar, är detta ingen tårta för dig. Går utmärkt att förbereda sånär som slutfinishen. Frostingen fungerar fint på andra bakverk och är superenkel att göra. Pysen älskade! Och Prinskorven med, vilket förstås var det viktigaste. Det var ju honom vi firade!

GLUTENFRI VEGANSK BLÅBÄR-CITRONTÅRTA, 6-10 bitar (tårta 20 cm i diameter ca)
150 g fullkornsrismjöl
75 g fullkornsmajsmjöl
50 g klibbrismjöl
25 g solrosfröprotein
(eller använd 300 g valfritt glutenfritt mjöl)
50 g kokossocker
10 g vaniljsocker
5 g bakpulver
rivet skal av 1 citron (ekologisk)
75 g färska dadlar, urkärnad och skalad vikt
100 g vatten
200 g vatten till
25 g kallpressad rapsolja

Blanda alla torra ingredienser och citronskal. Mixa ihop dadlar med 100 g vatten. Rör ner detta samt 200 g vatten och rapsoljan i den torra blandningen. Rör samman till en smet. Bred ut 3 st bottnar på bakplåtspappersklädd plåt. Bottnarna ska vara ca 1 cm tjocka, sedan kan du forma dem efter behag. Jag gjorde dem runda, ca 20 cm i diameter. Grädda i ugn, 200 grader, i 10 min. Låt svalna helt och stapla sedan på varandra och linda in i bakduk som läggs i plastpåse över natten. Skär bort den yttersta kanten av varje botten (servera gärna kanterna till barnens frukost - det uppskattades här). Rör ihop: 

VEGANSK FÄRSKOSTFROSTING
200 g naturell vegansk färskost (Violife använder jag)
ca 3 dl florsocker
saft av ½ citron

Lägg den första botten på ett fat och täck med:

1 dl blåbärssylt (gärna hemgjord)

Lägg nästa botten ovanpå och bred frosting över den. Lägg på den sista bottnen och täck den med frosting både ovanpå och längs kanterna. Ställ svalt i väntan på servering. Strax innan servering garneras tårtan med:

Frystorkade hallon
Frysta halvtinade eller färska blåbär
(om man vill är det säkert uppskattat att garnera tårtan runt om med vita chokladspån. Jag hade planer på att göra det men hoppade över då jag inte tål choklad så bra).

Smaklig måltid!

Den här tårtan är naturligt glutenfri, nötfri, baljväxtfri, vegansk om man använder de produkter som jag föreslagit ovan. Kan göras fröfri om man använder något annat än solrosfröprotein i kaksmeten. Mjölerna kan bytas mot andra om man är allergisk mot ris och/eller majs. Kolla dock även bakpulver och vaniljsocker, då stärkelsen i dessa vanligen är antingen majs- eller potatisbaserade. Florsocker innehåller potatisstärkelse, så mixa eget vid potatisallergi. Violifes färskost innehåller kokos, så den fungerar inte vid kokosallergi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar