NATURLIGT GLUTENFRI SAFFRANSÄPPELKAKA (NATURLIGT SÖTAD)
60 g (1 dl) fullkornsrismjöl
45 g (1 dl) fullkornsmajsmjöl
50 g (1 dl) klibbrismjöl
30 g (½ dl) solrosfröprotein (har du inte det - ta mer majsmjöl)
25 g (½ dl) tapiocastärkelse
5 g (1 dryg tsk) bakpulver
7 g (2 tsk) vaniljsocker
ungefär ½ tsk nymald kardemumma om man gillar det (jag gör!)
½-1 pkt saffran (0.5 g)
85 g urkärnade skalade färska dadlar
100 g + 125 g vatten
20 g rapsolja
ca 600 g tärnade äpplen (skala och kärna ur, ca 4 st modell lite större)
pärlsocker
Smörj och mjöla en rund form med löstagbar kant (eller klä en med bakplåtspapper, så gör jag, då min springform har använts till glutenbak tidigare). Blanda alla torra ingredienser. Mixa dadlarna med 100 g vatten och häll ner det tillsammans med resten av vattnet och oljan. Rör samman till en slät smet. Blanda ner äppeltärningarna. Bred ut smeten i formen och strö pärlsocker över. Grädda i 175-200 grader med varmluft, 40-45 min. Låt svalna innan servering.
Den här kakan är mjölkfri, äggfri, nötfri, sojafri, vegansk, naturligt glutenfri. Mjölerna kan bytas mot andra sorter man tål. Vid potatis-/majsallergi: kolla bakpulver och vaniljsocker - de brukar båda innehålla antingen majsstärkelse eller potatisstärkelse.
tack för receptet, det ser underbart ut !!!
SvaraRadera