torsdag 17 december 2020

Solrosfröbollar med ost (allergivänliga veggobollar)

Dessa veggobollar uppskattade fyra av fem familjemedlemmar. Den som framför allt skulle äta dem, gillade inte. Är man två och ett halvt år och allergisk emot en massa saker, kanske man är ursäktad om man är lite extra skeptisk till nya grejer? Han smakade i alla fall, sedan båda brorsorna bett om en andra omgång. Receptet kommer ursprungligen från Ännu Mera Vego av Sara Ask och Lisa Bjärbo, men jag har anpassat och ändrat receptet efter våra allergier och preferenser. Passar fint på buffé eller på julbordet:-).

SOLROSFRÖBOLLAR MED OST (ALLERGIVÄNLIGA VEGGOBOLLAR)
200 g solrosfrön
1 rejäl finriven morot
1 msk lökpulver
1 finriven vitlöksklyfta
1 msk torkad oregano
1 msk coconut aminos
ett par varv på svartpepparkvarnen
2 dl kokt jasminris (kokt volym hårt packat ris, annars 3 dl)
75 g fint riven veggoost (jag använde Violife Tomat- och örtkryddade)

Mixa solrosfrön, morot, lökpulver, vitlök, oregano, olja och svartpeppar med handmixer till skapligt fin konsistens. Knåda ner ris och ost. Forma bollar. Stek i relativt mycket olja så att alla sidor får stekyta och fin färg. Servera med valfri pasta, ketchup och grönsaker efter behag.

Bollarna är nötfria, sojafria, glutenfria, majsfria, äggfria, mjölkfria, vegan såklart. Byt solrosfrön mot andra frön eller nötter om du inte tål, byt ris mot annat kokt gryn, t.ex. quinoa, om du inte tål ris. Ersätt coconut aminos med buljongpulver/näringsjäst och uteslut ost om du inte tål kokos.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar