onsdag 2 december 2020

Crisp 'n fusk (pankopanerad tofufisk)

Fri tolkning av fiskdelen av den brittiska klassikern fish and chips, på veganskt vis. Enklare än fuskpinnar, och möjligen lite mindre kladdigt. De stora barnen och mannen tyckte att det var gott. Möjligen kunde tofun ha lite mer smak, sa äldsta sonen, så jag rekommenderar att man marinerar den någon halvtimme innan den paneras.

CRISP 'N FUSK (PANKOPANERAD TOFU)
400 g fast tofu, skuren i centimetertjocka skivor
½ dl majsstärkelse
½ dl kikärtsmjöl
1 msk japansk soja
1 msk rapsolja
1 tsk torkad dill
½ tsk algsalt (eller smulade alger, kan uteslutas)
ca 1 dl vatten
pankoströbröd till panering (gick nog åt 2 dl)
rapsolja till stekning

Blanda majsstärkelse, kikärtsmjöl, dill, algsalt, soja, den mindre mängden rapsolja och vatten till en smet. Häll upp pankoströbrödet på en tallrik. Torka av tofuskivorna. Doppa dem först i smet, sedan i pankoströbröd, och stek bums i rikligt med rapsolja på medelstark värme i stekpanna, ett par minuter på varje sida. Servera med valfria tillbehör; här hade vi klyftpotatis och:

REMOULADISHRÖRA
1/4 fint tärnat äpple
2 msk finhackad purjolök
1 msk finhackad citronfermenterad blomkål (det har man kanske inte hemma till dagligdags, går utmärkt med något annat syrligt, t.ex. kapris, bostongurka, smörgåsgurka eller liknande)
1 msk grovstark senap
1 msk rapsolja 

Rör ihop alltsammans och servera till. Funkar även fint att servera crisp 'n fusk med t.ex. pommes strips och röran, potatismos och finrivna morötter, eller som burgare i bröd.

Nötfri, mjölkfri, äggfri, vegansk. Innehåller soja (i tofun, kan möjligen bytas mot fast kokt polenta som fått svalna och sedan skärs i skivor, byt japansk soja mot coconut aminos/kokossoja eller buljong), baljväxter (kikärtsmjöl + soja, byt tofu + soja enligt ovan, använd rismjöl istället för kikärtsmjöl) och gluten/vete (pankoströbröd, byt mot polenta för glutenfri version och kolla sojan så att den är glutenfri/vetefri).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar