NATURLIGT GLUTENFRI ÄPPEL(KLADD)KAKA SÖTAD MED DADLAR (MEST)
60 g (1 dl) fullkornsrismjöl
45 g (1 dl) fullkornsmajsmjöl
50 g (1 dl) klibbrismjöl
30 g (½ dl) solrosfröprotein (har du inte det - ta mer majsmjöl)
25 g (½ dl) tapiocastärkelse
1 krm xanthangummi
5 g (1 dryg tsk) bakpulver
10 g (nästan 1 msk) vaniljsocker
ungefär ½ tsk nymald kardemumma om man gillar det (jag gör!)
100 g urkärnade färska dadlar
100 g + 125 g vatten
30 g rapsolja
1 rivet äpple (första gången vägde det 65 g, andra gången mer, och då blev kakan kladdigare, skala äpplet för lenare slätare konsistens på kakan)
2-3 urkärnade äpplen i klyftor (man kan skala om man vill, jag låter det oftast vara kvar)
kokossocker (råsocker fungerar också)
kanel
Smörj och mjöla en rund form med löstagbar kant (eller klä en med bakplåtspapper, så gör jag, då min springform har använts till glutenbak tidigare). Blanda alla torra ingredienser. Mixa dadlarna med 100 g vatten och häll ner det tillsammans med resten av vattnet och oljan. Rör samman till en slät smet. Rör ner det grovrivna äpplet. Bred ut smeten i formen. Lägg äppelklyftor ovanpå i ett fint mönster (jag lägger klyftorna tätt och trycker ner dem lite i smeten). Strö kokossocker och kanel över. Grädda i 175-200 grader med varmluft, 25-30 min. Låt svalna innan servering. Man kan säkert ha vispad veggogrädde, fraiche, vaniljsås eller glass till men själv tycker jag verkligen inte att det behövs. Inte barnen heller - än så länge!
Den här kakan är mjölkfri, äggfri, nötfri, sojafri, vegansk. Dessutom naturligt glutenfri. Mjölerna kan bytas mot andra sorter man tål. Vid potatis-/majsallergi: kolla bakpulver och vaniljsocker - de brukar båda innehålla antingen majsstärkelse eller potatisstärkelse. Kolla även ursprung på xanthangummit - kan vara baserat på majs, soja eller vete. Kakan går fint att baka utan xanthangummi, blir möjligen något kladdigare bara.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar