NATURLIGT SÖTADE GLUTENFRIA ÄPPELKANELBULLAR, 20 st
200 g fullkornsrismjöl (jag använder Urtekrams)
100 g fullkornsmajsmjöl (också Urtekram)
75 g klibbrismjöl (glutinous rice flour), kan ersättas med stärkelse om du inte hittar klibbrismjöl
25 g solrosfröprotein (eller mer majsmjöl)
30 g fiberhusk (psylliumhusk, använder ICAs numera, eftersom det är billigast)
1 tsk nymalen kardemumma
½ tsk vaniljpulver (eller 2 tsk vaniljsocker)
10 g jäst
80 g färska urkärnade dadlar (6-8 st)
30 g mjölkfritt margarin (eller motsvarande mängd olja + lite salt)
1 dl (100 g) vatten
5 dl (500 g) vatten
1 tsk risvinäger
Fyllning
2 rivna ganska små äpplen
1 finhackat litet äpple
1 tsk vaniljsocker eller halva mängden vaniljpulver
½-1 msk malen kanel
1 msk kokossocker
Blanda alla torra ingredienser. Smula ner jästen och rör
om. Mixa dadlarna med 1 dl vatten. Häll det i degbunken
tillsammans med resten av vattnet, margarinet och vinägern. Rör om
ordentligt så att det blir en klibbig deg. Täck den med en bakduk och
glöm bort den i ett par timmar så att den jäser upp. Kavla ut degen till en stor platta. Fördela fyllningen över. Snurra ihop och skär i 2 cm tjocka bitar. Lägg i silikonformar (eller vanliga bullformar om du har hittat någon sort där bullarna INTE fastnar i botten) med snittytan neråt. Jäs under bakduk i ca 30-45 min (det är inte så noga).
Grädda i 200 grader med varmluft (225 grader utan), 15-20 min. Låt
svalna under bakduk och försök att inte smaka förrän de har kallnat
helt. Mums! Går att frysa!
De här bullarna är nötfria, sojafria, äggfria, mjölkfria,
naturligt glutenfria, vetefria, havrefria, potatisfria, fria från en
herrans massa annat också, och veganska. Kan enkelt göras majsfria om du
byter ut majsmjölet mot annat glutenfritt mjöl som du tål. Även
rismjölet kan bytas ut vid risallergi - ersätt dock klibbrismjöl med
valfri stärkelse om du inte bakar av bovetemjöl som är klistrigt i sig
och byt risvinäger mot annan vit vinäger eller uteslut helt. Går förstås utmärkt att fylla med vanlig fett-socker-smaksättningfyllning också, men jag gillar verkligen äppelfyllning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar