fredag 26 juni 2020

Somrig fattigmanspizza / Vegansk sommarpizza

Dagar när kylskåpet ekar halvtomt och bankkontot är lite mindre tjockt än i sina bättre dagar, kommer receptskissar som detta väl till pass. Nackdelen är att pizzan inte är så barnvänlig. Men det kan å andra sidan vara en fördel också, eftersom det blir desto mer kvar till alla vuxna. Jag tog dessutom undan ungefär en tredjedel av degen och bakade ut som foccacia toppad med svarta och oskalade sesamfrön istället för som pizza. Det var bättre barnmat, i synnerhet tillsammans med påläggsrester från gårdagens mackeria (röra med veganmayo, sojafärs, finhackad rödlök, finhackat äpple, senap, salt, rivet skal av citron och paprikapulver). Jag gjorde en deg som är mycket lösare och fetare än vanlig pizzadeg. Dessutom bakade jag ut den i sesamfrön istället för mjöl. Gott, enligt maken - själv ammar jag fortfarande det veteallergiska barnet och går på hans allergianpassade diet.

SOMRIG FATTIGMANSPIZZA / VEGANSK SOMMARPIZZA
Deg (väldigt ungefärliga mått, jag höftar alltid när jag bakar bröd):
5 dl vetemjöl
1½ dl grahamsmjöl
1 msk torkad oregano
½ tsk salt
15 g jäst
4 msk olja
3 dl vatten
ca ½ dl oskalade sesamfrön till utbakning

Blanda samman mjöl, oregano, salt och smulad jäst. Tillsätt olja och vatten och knåda ihop till en deg som släpper degbunkens kanter. Den ska vara klibbigare än vanlig pizzadeg, lite som bulldeg (tillsätt lite mer vatten om den är för fast, och lite mer mjöl om den är för kladdig). Låt den jäsa ett par timmar, till dubbel storlek eller mer. Förbered fyllningen, i synnerhet rödlöken mår bra av att marineras i några timmar. Knåda ihop den, och kavla ut 2/3 till en degplatta som täcker en stor ugnsplåt (om du har en mindre ugn behöver du kanske dela upp den på två plåtar).  Använd sesamfrön på bakbordet så att degen inte fastnar. Lägg den på bakplåtspapper.

Resterande tredjedel av degen trycks ut i en smord ugnsform med spretiga fingrar, så att ytan blir hålig. Droppa olja över och strö på sesamfrön. Tryck till lite mer och låt jäsa medan du gör toppar pizzan.

Fyllning/topping:
Picklad rödlök: 1 tunt skivad rödlök marineras i 1 msk socker + 1 msk pressad lime/citron i minst 30 min
Fraicheröra: 2/3 burk Oatly Fraiche blandas med rivet skal av ½ citron och 2 msk rapsolja; detta kan du göra direkt ovanpå pizzabotten. Pudra svartpeppar över
1 tunt skivad tomat
1 mycket tunt skivad potatis (använd osthyvel eller mandolin om du har)
flingsalt
timjan
kallpressad rapsolja
ev. färsk gräslök (jag har i trädgården) eller finhackad purjolök

Täck pizzabotten med fraicheröra. Fördela picklad rödlök, tomat och potatisskivor ovanpå. Strö över flingsalt samt torkad timjan (eller färsk om du har). Grädda i 225-250 grader (med varmluft), ca 20 min eller tills kanterna är lite bruna och potatisen har fått färg. Foccacian kan gräddas samtidigt om du har varmluftsugn, annars får du grädda i omgångar. Strö finhackad gräslök över. Klart att servera!

Innehåller gluten och sesam, men är mjölkfri, äggfri, nötfri, sojafri, vegansk. Använd t.ex. solrosfrön och pumpafrön om du inte tål sesam. För glutenfri variant - gör en glutenfri pizzadeg, t.ex. av detta recept, och toppa med o-ostsås eller fraiche baserad på soja (blir då inte sojafri) eller kokos. Istället för potatis kan du använda finhyvlad palsternacka, sparris (dyrt!) eller tunt skivad blomkål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar