fredag 29 maj 2020

Någon sorts veganbowl med väldigt god sås

Bowlkonceptet fungerar väldigt bra i en barnfamilj, där smakpreferenserna varierar och så även allergierna. Det är ett bra sätt att få barnen att prova nya grönsaker dessutom. Mina två stora gillar broccoli, vilket den lilla inte alls vill ha. Han äter just nu nästan bara blomkål. Ett tag var paprika det enda som gick hem, och dessförinnan hade vi en period med tomater. Bowls är dessutom ett bra sätt att ta tillvara på små slattar och rester, och även om det tar lite tid att lägga upp allt i olika skålar (samt att plocka bort allt efter avklarad måltid), är det inte svårare eller jobbigare än att servera tortillas. Det är snarare enklare, eftersom man slipper spillet som uppstår när alla packar sin tortilla med mer än vad den rymmer... Hur som helst kommer här ett bowlexempel, med en himla god sås, enligt de familjemedlemmar som kunde äta den.

NÅGON SORTS VEGANBOWL MED VÄLDIGT GOD SÅS
  • Kokt ris (vi gillar jasminris bäst)
  • Curryrostad blomkål (bryt blomkål i buketter, strö kryddblandning över; jag hade kanel, kardemumma, nejlika, Urtekrams currypulver som är utan bockhorsnklöver, koriander, spiskummin, lökpulver, nigella seeds/kalonji, ajowainfrön; rosta i ugnen ca 200 grader i 20-30 min)
  • Limepicklad rödlök (1 msk socker + 1½ msk pressad lime rörs ihop, lägg tunt skivad rödlök i och låt dra i ca 30 min. Rör om då och då).
  • Finrivna morötter
  • Naturell tofu, skuren i tärningar och stekt i olja (vi gillar Yipin extra firm tofu bäst)
  • VÄLDIGT GOD SÅS - när tofun är stekt, spara oljan, stäng av plattan, och häll i ½ dl socker, ½ dl soja, 2 dl vatten, 1 tsk sriachasås, 1 tsk vitlöksolja, 1 tsk rostad sesamolja, 1 msk rismjöl och rör om. Sätt på plattan, medelvärme, och låt puttra ihop i ca 20 min eller tills såsen har lagom konsistens.
  • Rostade solrosfrön (jag rostar naturella solrosfrön i ca 10 min i ugnen)
  • Kokt broccoli
  • Gari (picklad ingefära)
Börja med att koka riset om du använder riskokare, annars kan du vänta tills efter att tofun är stekt. I riskokare blir riset bättre om det får stå och "fuktutjämnas" i minst 30 min efter att det är färdigt, är min erfarenhet. Lägg rödlöken i marinaden. Finriv morötterna. Förbered blomkålen och släng in den i ugnen. Rör om i rödlöken. Stek tofun och när den är stekt på alla sidor - ta upp den och håll den varm. Häll såsingredienserna i stekpannan och låt såsen puttra ihop. Rör om i rödlöken (igen). Släng in solrosfröna i ugnen de sista 10 min. Koka broccolin. Rör om i rödlöken. Lägg upp alltsammans i små skålar så att var och en får plocka ihop sin bowl, eller gör som jag: lägg upp det du TROR att barnen vill ha direkt på deras tallrikar och håll tummarna för att du har gissat rätt. Smaklig måltid!

Den här varianten av bowl innehåller soja (tofu, sås), men är glutenfri (om man väljer glutenfri soja), nötfri, äggfri, mjölkfri, vegansk. Bowls är tacksamt på det sättet att man kan byta ut de ingredienser man inte tål mot andra. Istället för tofu kan du t.ex. servera rostad sötpotatis, stekt polenta, eller rostade potatisklyftor, och såsen kan ersättas av en enkel socker-vinäger-salt-blandning (sådan som man har i sushiris, typ 1 msk socker, 1 msk risvinäger, ½ tsk salt) eller någon sorts dressing (Karintorps tomatdressing örtagård gillar vi; den är utan tillsatt vetemjöl men kan nog innehålla spår av det, eftersom de använder vete i sina andra produkter, dock funkar det för Prinskorven).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar