Kinesisk vardagsmat på enkelt sätt! Denna rätt slänger du lätt ihop en stressig vardagskväll medan riset kokar. Servera sedan woken tillsammans med salta jordnötter eller skivad marinerad tofu (rå eller stekt). Har du mer tid, kan du istället göra en smaskig jordnötssås, t.ex. enligt receptet här eller här - eller genom att fräsa ½ msk finhackad ingefära och 1 finhackad vitlöksklyfta i 2 msk kokosolja, rör ner 1-2 msk currypulver (färdigköpt eller hemblandat, jag brukar använda ungefär hälften av varje) och fräs lite till. Blanda ner 1½ dl osötat jordnötssmör eller 200 g mixade jordnötter, 1 tsk socker, 1 tsk risvinäger, 1 tsk soja, några stänk rostad sesamolja och vatten till lagom konsistens. Värm samman på svag värme i 5 min. Smaklig måltid!
SWEET CHILIWOKAD PAPRIKA OCH MOROT
5 tunna skivor färsk ingefära
3 paprikor, gärna av olika färg, urkärnade, skurna i bitar
2 morötter i slantar (jag har nyss köpt en räffeltandad kniv som jag testade för första gången när jag gjorde denna rätt - räfflorna gör att såsen fastnar bättre och det blir lite roligare att tugga)
1 äpple, urkärnat och skuret i tunna klyftor
en skvätt vatten
½ dl sweet chilisås eller mer beroende på vilken sort du använder (den jag har är rätt stark)
2 msk rapsolja
1 krm salt
Förbered grönsakerna och äpplet. Hetta upp oljan i en wok. Fräs ingefäran i några sekunder. Tillsätt morötterna och woka på medelvärme i kanske 3-5 minuter. Tillsätt paprikan och woka vidare i 2-3 minuter. Häll på en skvätt vatten och rör runt. Blanda ner sweet chilisås och äpple och låt det hela puttra ihop sig någon minut. Smaka av med salt. Klart att servera!
Den här rätten är tillräckligt allergivänlig för att hela vår familj ska kunna äta den. Glutenfri, mjölkfri, äggfri, nötfri, fröfri, vegan. Dock är det ganska vanligt att vara känslig mot äpple (de som tål upphettat äpple kan reagera på den här rätten eftersom äpplet fortfarande är knaprigt halvrått), paprika och även innehållet i sweet chilisåsen kan ställa till det. Läs på förpackningen! Egen sweet chilisås borde gå hyfsat enkelt att göra av socker, chili, ättika/vinäger, valfri stärkelse och vatten som får puttra ihop en liten stund.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar