tisdag 19 november 2019

Fattiga riddare (veganska) med kokos

Den här sommaren blev Fattiga Riddare en stor favorit för Pysen och Lillprins Bus. Jag har kanske gjort det en eller två gånger tidigare, när vi har varit på landet och det inte har funnits så mycket annan mat att muta dem med (det är 7 km till affären), och sedan glömt bort det. Så gjorde jag det en gång, och sedan en gång till. Serverade med lite strösocker och kanel - barnen slukade och ville hellre ha det än tunna pannkakor, som annars är en stor favorit. Jag mäter sällan ingredienserna när jag gör plättar och pannkakor, så här kommer smetförslag "på en höft". Publicerat lååångt efter sommaren som en påminnelse om att man kan göra fattiga riddare även på vintern!

FATTIGA RIDDARE (VEGANSKA)
Skivat vitt formbröd (det finns många veganska varianter)
3 dl vetemjöl
½ dl kokosflingor (riven kokos)
1 tsk vaniljsocker
6-8 dl växtmjölk
ev. 1 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
mjölkfritt margarin till stekning
strösocker och kanel till servering

Vispa samman mjöl, kokos, vaniljsocker, eventuellt bakpulver med växtmjölk och olja till smet i en skål. Smeten ska vara halvtjock - den ska inte vara rinnig, men heller inte så klistrig att den inte rinner alls. Svårt att förklara:-/. Dränk skivor av vitt formbröd i smeten och stek direkt på medelvärme i mjölkfritt margarin, ett par minuter per sida. Låt svalna på galler och servera ljumma med strösocker och kanel.

Receptet är nötfritt, fröfritt, sojafritt (om man använder havre- eller rismjölk, kolla även brödet), äggfritt, mjölkfritt. Innehåller vete och gluten. Om man inte vill ha kokossmak på riddarna kan man ta lite mer mjöl istället, gärna en grov sort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar