torsdag 23 maj 2019

Sötpotatisburgare (allergivänligare)

Det här receptet har jag nästan stulit från Vego hela dagen av Mattias Kristiansson. Jag skriver NÄSTAN, eftersom det i originalreceptet ingår vita bönor, och dessa har jag ersatt av majs. Jag minskade lite på limen och uteslöt salt. Även tillbehören har jag bytt ut och anpassat efter preferenser, kylskåpsfynd och allergier. Således fick alla i familjen burgarna, delar av familjen i bröd (på bilden ett inte så allergivänligt bakat på vetemjöl, hirsflingor, sesamfrön, solrosfrön, rapsolja, socker, jäst och vatten), andra biffar och (allergivänligt) bröd i småbitar och några fick jordnötssås till och på. Att byta ut bönor mot majs för en allergivänligare rätt måste jag testa igen. Denna gång fungerade det klockrent i alla fall! Både bönor och majs är lite milda i smaken, så det borde fungera hyfsat, även om det inte blir samma näringsinnehåll när man ersätter bönor med ett mer kolhydratbetonad livsmedel.

SÖTPOTATISBURGARE (ALLERGIVÄNLIGARE) 
400 g sötpotatis
200 g majskorn
1 liten riven lök
1 riven vitlöksklyfta
skal och saft av ½ lime
1 liten bit riven ingefära
2 msk majsstärkelse
2 msk majsmjöl
svartpeppar
rapsolja till stekning

Skala sötpotatisen, dela i mindre bitar och koka mjuk i vatten (eller mikro). Blanda med majs, lök, vitlök, lime och ingefära och mixa det hela lite grovt. Tillsätt majsstärkelse och peppar. Blanda alltsammans och forma sedan till burgare med hjälp av två skedar (de är ganska blöta. Enklast att klicka smeten direkt ner i stekpannan.). Stek i rapsolja, några minuter på varje sida.

Vi serverade burgarna i bröd med sallad, inlagd ingefära (sushivariant), överbliven jordnötssås, rostad lök, tomat och äpple - var och en komponerade ihop det han/hon ville ha. Barnen blev så förtjusta att de ville ha burgare även dagen därpå. Då serverades de med bröd, inlagd gurka, ost och jordnötssås, med äpple och rostade grönsaker vid sidan om. Mums!

Burgarna är äggfria, mjölkfria, sojafria, baljväxtfria, potatisfria, risfria, nötfria, fröfria, vegan. Innehåller majs och citrus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar