måndag 27 maj 2019

Knäckig rabarberpaj 2 (vegan)

Det är något visst med årets första rabarber. Den är sprödare och godare än den lite träigare som kommer senare under sommaren. Kanske för att växterna är programmerade att fördela mer av energin till skottet än till rötterna under våren, och därför växer snabbare? Cellerna blir större och cellväggarna tunnare. Och rabarbern godare. Den passar perfekt att göra paj av - som den här, fantastiskt krispiga skapelsen. Tyvärr inte särskilt allergivänligt bortsett från att den förstås är vegansk, då jag inte tror att det fungerar så bra att baka på Pama Minutris istället för havregryn. Receptet hittade jag här och sedan har jag bara ändrat det marginellt.

KNÄCKIG RABARBERPAJ (VEGAN)
400 g rabarber, skalad och i cm-stora skivor (blir godare med små bitar tycker vi)
125 g mjölkfritt margarin
2 dl socker
½ dl ljus sirap
½ dl växtbaserad grädde eller vaniljsås (jag använde Oatlys vaniljsås denna gång)
2 dl havregryn
1.75 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
½ tsk bakpulver

Lägg rabarberbitarna i en smord pajform. Smält margarin, socker och sirap. Tillsätt havregryn, mjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör om till en smet. Klicka den över rabarberbitarna. Grädda i 150 grader varm ugn i ungefär 50 minuter. Servera med glass eller vaniljsås.

Den här pajen är nötfri, fröfri, mjölkfri, äggfri, vegansk, och tål man glutenfria havregryn (funkar inte här) går det säkert fint att göra den glutenfri också. Ersätt i så fall havregryn med glutenfria havregryn och vetemjöl med rismjöl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar