torsdag 24 april 2014

Vaniljfudgefylld banantårta med kokos-citronfrostning (aka Lillprins Bus-tårta)

Det här blir mitt sista inlägg på bloggen på ett tag, kanske för alltid. Den där kommentaren var en tankeställare. Om bloggen upplevs som full av pekpinnar och utan något kärleksfullt förhållande till mat, kan jag inte förmedla någon inspiration till de som hittar min blogg och vill läsa. Och då fyller det väl ingen funktion att fortsätta? Hur som helst - jag måste ju avsluta med flaggan i topp. Det fick bli med den här tårtan, som uppskattades MYCKET, särskilt av Lillprins Bus (minstingen). Den är särskilt skapad för honom, så att han skulle kunna äta, trots sina allergier, samtidigt som jag ville göra någonting som inte upplevdes som alltför konstlat av resten av sällskapet. Tårtan är ganska enkel att göra. Frostingen kan dock vara lite trixig att få till, eftersom mängden xanthangummi man behöver tillsätta beror på vad man använder för sorts kokosgrädde. I vissa fall kan man nog utesluta xanthan helt (om man använder en väldigt krämig kokosgrädde, som man kyler och häller av all eventuell vätska från). Min erfarenhet är dessutom att xanthangummits förtjockande verkan kommer lite med tiden. Man kan alltså behöva pudra i lite, röra om, låta svälla i 10 min, röra om och kolla konsistensen, tillsätta lite till, röra om, låta stå, röra om och kolla konsistensen o.s.v. ett antal gånger tills man är nöjd. Det går nog att använda kokossmör istället, men då blir frostingen mer som smörkräm än som lättvispad grädde, samt lite jobbigare att fördela. Hur som helst - här kommer receptet!

BANANKAKA (botten)
3½ dl vetemjöl (eller bovete-/rismjöl för glutenfri version)
drygt 1 dl strösocker
½ msk bakpulver
1-2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma
2-3 mosade KRAV-bananer (3 om de är små)
½ dl rapsolja
ca 1 dl vatten

Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt mosad banan, olja och vatten och rör ihop till en ganska tjock smet (den ska vara så tjock att du får klicka ner den i formen - inte rinnig alltså). Fördela den i en smord, mjölad form, gärna med löstagbar kant, ca 22-24 cm i diameter (jag använde en hjärtform, så jag kan inte uppge exakt diameter här). Grädda i nedre delen av ugnen, 175 grader, i 30-40 min eller tills en provsticka kommer ut torr om man sticker ner den i kakan. Låt svalna i 5 min, och lossa sedan kakan försiktigt från formen. Låt svalan helt under bakduk. Dela mitt på till två bottnar.

VANILJFUDGEFYLLNING (kan göras raw om man använder vaniljpulver istället för vanillinsocker)
drygt 1 dl solrosfrön mixade till smör
200 g (16 st) urkärnade färska dadlar (inte medjool, utan sådana man köper i ask)
2 tsk vanillinsocker (som inte innehåller äkta vanilj - så blir denna fyllning baljväxtfri)
lite vatten

Mixa samman ingredienserna till fyllningen med så mycket vatten att det blir en tjock, bredbar smet. Bred den mellan tårtbottnarna.

KOKOS-CITRONFROSTING
1 burk kokosgrädde (jag använde ICAs, 400 ml, motsvarar ungefär 3 dl tjock kokosgrädde utan "spad")
1-1½ dl florsocker
finrivet skal av ½ obesprutad (ekologisk) citron
xanthangummi (jag använde nog 1-2 tsk)
eventuellt lite pressad citron (hade inte i det för lillpys skull, men det blir nog godare med)
Skivad banan, kokoschips etc. för dekoration

Kyl gärna kokosgrädden, så blir det lättare att separera den "tjocka" delen från "vattnet". Använd sedan bara "det tjocka" (vattnet kan du använda till matlagning, bakning eller ha i en smoothie). Mixa eller rör ihop den tjocka kokosgrädden med florsocker och citronskal (samt ev. citronsaft). Tillsätt eventuellt xanthangummi för att få en tjockare konsistens. Du får prova dig fram - tillsätt 2-3 krm i taget, rör om noga och låt svälla en stund innan du utvärderar resultatet. Använder du pressad citron kan du eventuellt behöva lite mer eftersom jag misstänker att syran i citronen påverkar xanthangummits förtjockande egenskaper. Om du råkar ha i för mycket xanthangummi kan du tillsätta lite av kokosvattnet för att få konsistensen lösare. Bred sedan kokosgräddkrämen över och runt tårtan. Dekorera med skivor av färsk banan (eller någonting annat, kokosflingor, t.ex.).

Tårtan är hyfsat allergivänlig: nötfri, sesamfri, sojafri, baljväxtfri, äggfri (förstås), mjölkfri (förstås), och kan göras glutenfri genom att byta ut vetemjöl mot bovete- eller rismjöl (eller en blandning, kanske 1½ dl bovetemjöl + 1 dl rismjöl + ½ dl tapiokastärkelse + lite xanthangummi kan bli bra). Citronskal kan uteslutas från frostingen - smaksätt med något annat du gillar istället! Tål man inte solrosfrön kan man använda pumpa- eller melonfrön. Den som inte vill använda vanligt socker ersätter strösockret i kakan med sötströ som mäter som socker, och någon typ av "florsockerliknande" sötningsmedel i frostingen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar