söndag 20 april 2014

Frukostglass med hallon och kiwi

Den här "glassen" har blivit en klar favorit bland inslagen i min frukost. GLASS? TILL FRUKOST? Javisst! Inte ens Livsmedelsverket skulle ha någonting att anmärka på här om de tittade lite mer noggrant på vad den innehåller. Massor av vitaminer, antioxidanter, fibrer och mineraler från hallon och kiwi, mycket protein, lite fett och inte särskilt hög sockerhalt. Kombinerat med någon kolhydratkälla (t.ex. bröd eller gryn) och någon grönsak (släng i lite pumpapuré innan du mixar) och nyttigt fett (från nötter, t.ex.) blir det en utmärkt frukost. Eller mellanmål. Eller kvällsmål. Eller efterrätt. I det senare fallet kan du pimpa glassen lite extra genom att toppa med kakaonibs. MUMS! Funkar även fint att smaksätta glassen med kakao, carob, mequite, lucuma, kanel eller något annat. Gillar du inte hallon och kiwi? Välj någon annan frukt istället! Mango, banan, avocado, persikor, nektariner och papaya är exempel på frukter som ger krämig konsistens (som kiwin). Hallonen kan ersättas av valfri annan frukt eller andra bär. Vill du hellre ha en smoothie? Tillsätt mer vätska! Raw? Inga problem - använd ett proteinpulver av raw-kvalitet (som mitt har), och gör egen "mjölk" baserad på nötter eller frön. Men se för bövelen till att använda ett proteinpulver som du gillar! För mig är det Growing Naturals som gäller om det handlar om risprotein, annars kan jag vara utan. Då tar jag hampaprotein istället - där är varumärket mindre viktigt. Och du, det går alldeles utmärkt att göra glass även UTAN proteinpulver!

FRUKOSTGLASS MED HALLON OCH KIWI
100 g frysta hallon
1 stor eller två kiwifrukter (inte frysta)
½ skopa (d.v.s. 13.5 g) proteinpulver (jag använder det här)
någon matsked osötad mandeldryck (eller annan veggomjölk/grädde)
2-3 droppar stevia med vaniljsmak ELLER lite flytande stevia + vaniljpulver (kan uteslutas om du använder ett sötat proteinpulver)

Lägg alltsammans i en mixer eller i en bunke. Mixa till glass och servera bums! Kan tyvärr inte förberedas och inte heller förvaras, utan blir bäst på stört.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar