onsdag 9 april 2014

Glutenfria frökex seven-seeds

Dessa små rackare till kex är ruskigt goda och totalt beroendeframkallande. Bara sju ingredienser + vatten, en timme i ugnen och lite kladd när deg-smeten ska fördelas är allt som krävs. Om du inte får tag på någon av de sju ingredienserna som jag använde går det utmärkt att ersätta med någonting annat i samma "form" (d.v.s. hela frön ersätts med hela frön, mjöl med mjöl). Man kan dessutom smaksätta kexen efter bästa förmåga och önskemål - sött eller salt, beroende på hur de ska serveras. Rosmarin + flingsalt, kanel + mosade dadlar eller socker, soltorkade hackade tomater + basilika... Släng ner det du tycker passar i smeten eller strö det hela ovanpå. Kexen är glutenfria, baljväxtfria (sojafria också), nötfria, mjölk- och äggfria (såklart) samt sesamfria i den här formen.

GLUTENFRIA FRÖKEX SEVEN-SEEDS, 45 st små
50 g pumpafrön
50 g linfrön
50 g amarath mald till mjöl (kan t.ex. ersättas med quinoa/quinoamjöl)
50 g bovetemjöl (kan t.ex. ersättas med teff, rismjöl, majsmjöl, durramjöl...)
30 g solrosfrön
30 g riven kokos (egentligen inte ett frö, utan frövita/endosperm, d.v.s. groddens näringsförråd när den ska gro, en del av fröet, ersätt med sesamfrön om du vill ha bara frön - fast då blir kexen inte sesamfria förstås)
2 msk chiafrön
3½ dl kokhett vatten

Blanda alla torra ingredienser. Häll vattnet över. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd plåt (TUNT, kavlar du är tipset att lägga ett annat bakplåtspapper över när du kavlar så att det inte fastnar på kaveln). Skär eller sporra i lagom stora kexbitar. Grädda i 150 grader med varmluft i bortemot en timme (lite varmare utan varmluft). Låt eftertorka i avstängd ugn med ugnsluckan lite på glänt om kexen inte är helt torra. Bryt i bitar. Låt svalna helt. Förvara torrt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar