torsdag 4 juli 2013

Glutenfri carob-rödbönbrownie

Kan man kalla en mjuk kladdig kaka utan kakao för brownie egentligen? Jag vet inte. Vad jag däremot vet är att det för tillfället är många veganbloggare som bakar mjuka kakor med bönor som "hemlig" ingrediens. Egentligen är det inte så konstigt som det låter, och i Kina, Japan och delar av Sydostasien har bönor sedan läääänge använts för att tillreda alla möjliga desserter och sötsaker. Faktiskt oftare då än som ingrediens i "mat". Mitt första försök till en cross-over mellan öst och väst resulterade i denna skapelse. Röda bönor, även kallade adzuki- eller adukibönor, som mosas med socker används i baozi (fyllda ångade vetebröd), pannkakor, månkakor "risbomber" (zhongzi), som "gröt", gelé m.m. i kinesisk matlagning. I västerländska recept på bönbrownies används svarta bönor - som jag här har ersatt med röda. Eftersom jag inte tål kakao har jag använt carob. Och för att göra bakverket lite nyttigare hade jag dadlar som sötning istället för socker (bananer tål jag inte heller). Inget tillsatt fett om man struntar i tahini-toppingen. Resultat? Gott! Fast ännu godare om jag hade rivit i lite apelsinskal - men det tål inte lillpys...

GLUTENFRI CAROB-RÖDBÖNBROWNIE
5 dl kokta röda bönor (adukibönor)
10 urkärnade färska dadlar
1½ dl vatten eller bönspad (eller veggomjölk)
3 msk carob
1 msk vaniljsocker
1 msk mesquitepulver
1 tsk malen kanel
2 msk kokosmjöl (den variant som innehåller 60% fibrer och 20% protein)
2 msk rismjöl
½ msk fiberhusk

Mixa kokta bönor, dadlar och vatten till en slät smet. Tillsätt övriga ingredienser. Tryck ut smeten (som ska vara ganska fast) i en ugnssäker form och grädda i 15-20 min, 175 grader (eller 150 grader med varmluft). Låt svalna och skär i bitar.

Tips: Toppa med tahini mixad med färska dadlar och eventuellt smaksatt med lite pepparmintarom/-olja. Eller något kladd av vegansk färskost, florsocker och rivet apelsinskal. Eller en enkel glasyr av florsocker, lite vatten och pepparmintolja.

2 kommentarer:

  1. Har inte testat att baka med kokosmjöl än, men det kanske är dags :) Älskar dessa olika bönbrownies i tusen olika varianter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det fungerar säkert fint även utan kokosmjöl! Det binder en del vätska så om du testar med något annat måste den mängden förstås justeras.

      Radera