fredag 24 maj 2013

Perfekt jasminris

Det är skillnad på ris och ris. Precis som att det för många svenskar är skillnad på potatis och potatis, så är det för mig DEFINITIVT skillnad på olika rissorter. I mitt skafferi finns åtminstone fyra sorter, alla bra till olika saker. Minutriset kokar man gröt av på 3 minuter, men till risgrynspudding är riktigt rundkornigt grötris bättre. Jasminriset är bäst till kinesisk mat och wokar, basmatiriset till indisk mat och indiska risgrytor, det glutinösa vita riset är ett måste när man gör risbomber och kinesiska desserter, i vinbladsdolmar är avorioris bäst och det billiga matriset (parboiled) funkar till grytor av typen stroganoff (ajajaj, redan där var vi uppe i 7 sorter). Sedan finns det ibland råris också, men det är det bara jag som gillar, så det äter vi inte så ofta. Ris har jag kunnat koka länge, länge. Jag mäter ALDRIG upp vattnet med mått, då blir det bara fel. Ris kokar jag med känsla. UTAN salt. För det är så ett gott jasminris ska kokas! Sältan kommer från tillbehören, men riset ska vara naturellt. Sojan häller man ALDRIG på riset, utan serverar i en liten skål bredvid. Bara så att ni vet. Om ni inte vill göra bort er om ni åker till Kina, Malaysia eller Singapore. Men - så här gör man. När man kokar ris, alltså. Utan riskokare.

PERFEKT JASMINRIS
knappt 1 dl jasminris per portion
vatten

Häll upp riset i en kastrull lagom stor för att rislagret ska nå upp till första fingerleden om du sätter pekfingret i botten av kastrullen. Skölj riset i kallt vatten (häll på vattnet, häll försiktigt av det, upprepa). Häll på så mycket vatten att det når upp till andra fingerleden om du sätter fingret i botten på kastrullen. Om riset är väldigt färskt går det åt mindre vatten - sådant ris är lite trixigare att koka, men du kommer inte att få tag på det i en vanlig livsmedelsaffär. Däremot kan asiatiska butiker ibland ha färskt ris (alltså, det är torrt, men från årets skörd). Det är blankare än "äldre" ris. Ställ kastrullen på en platta, full effekt. När det NÄSTAN kokar (om du låter det koka upp helt kommer det att koka över), sänk värmen tilll lägsta nivån, och låt sjuda i 15-20 min. RÖR INTE OM! Stäng av plattan, rör om lite lätt med en ätpinne, och låt riset stå i några minuter innan servering så att det översta rislagret också blir mjukt.

Tips: I riskokare blir det ännu enklare. Använd samma "mått" och skölj riset ordentligt. Sedan är det bara att sätta risbunken på plats i riskokaren, trycka ner "på"-knappen och vänta på att riset ska bli klart. Rör om lite med en ätpinne och låt stå några minuter före servering även här.

2 kommentarer:

 1. Älskar din blogg!!

  Är själv veganmamma till två busungar så det är så roligt att läsa om dina äventyr :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, tack, vad roligt att höra!!!! Som veganmamma kanske du har hittat vegoparents på Facebook? Väldigt bra ställe att nätverka med andra veganföräldrar (själv känner jag inga andra) :-)
   Kram

   Radera