tisdag 7 maj 2013

Currypastagratäng med kokostouch

Extrapris på kokosmjölk, en pys som fick ris till lunch och en man som åt potatis. För variationens skull serverade jag pasta till middag, en cross-over mellan asiatiskt och italienskt, kanske? Till detta hade vi stekt marinerat sojakött (blötlagda strimlor blandas med riven ingefära, pressad vitlök, kinesisk five spices, svart risvinäger, socker, japansk soja, får stå kallt i några timmar och steks sedan i rätt mycket olja) och rostad broccoli. Mumma en ganska ovanlig fredagkväll, då vi firade ett år som husägare! Den som vill kan förstås blanda i grönsaker i gratängen, t.ex. fräst broccoli, morotsslantar och champinjoner, men av hänsyn till den lille grönsaksvägraren i familjen vågade jag inte ha i det denna gång.

CURRYPASTAGRATÄNG MED KOKOSTOUCH
rapsolja
1-2 msk gott currypulver
½ finhackad gul lök
½ msk hackad ingefära
1 liten hackad stjälk blekselleri
1 litet skalat, hackat och urkärnat äpple
400 g (1 burk) kokosmjölk
½ msk soja
1 msk pressad citron
1 nypa socker
500 g (glutenfri) pasta
några soltorkade tomater i strimlor

Hetta upp oljan. Tillsätt currypulvret och fräs i några sekunder. Blanda ner lök, ingefära, selleri och äpple och fräs vidare tills detta har mjuknat. Blanda ner kokosmjölk, soja, citron och socker och värm försiktigt. Mixa såsen hyfsat slät. Koka pastan, men några minuter kortare än vad som anges på förpackningen (d.v.s. så att den blir rejält "al dente"). Blanda pasta och sås samt soltorkade tomater i en smord, ugnssäker form och hysta in i ugnen, 225 grader i 20-30 min.

1 kommentar:

  1. Låter underbart gott, roligt med crosskitchen!

    SvaraRadera