tisdag 13 november 2012

Tigerkaka

En regnig dag på landet i somras, då både jag och mannen var trötta efter en väldigt morgonpigg Pys, bakade jag och sonen den här kakan. God smet, tyckte Pysen, som nog hellre hade ätit kakan i ogräddat skick än i gräddat. Vi fuskade lite, och hade bara två lager smet i formen. Annars brukar jag ha tre, först ett ljust, sedan ett mörkt, och sedan ett ljust igen. Mormors gamla bakformar kom väl till pass. Tyvärr hade vi varken mjölkfritt margarin eller ströbröd, så kakan fastnade lite i formen. Med andra ord: bättre att bröa formen med margarin och ströbröd än med olja och mjöl.

TIGERKAKA
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl rapsolja
1½ dl naturell sojayoghurt
1-1½ dl vatten
2 msk kakao till den mörka smeten
(godare: rivet skal av ½ citron till den ljusa smeten, men jag hade inga citroner...)

Blanda alla torra ingredienser utom kakaopulvret. Tillsätt olja, sojayoghurt och så mycket vatten att det blir en smet (ganska tjock konsistens). Häll hälften i en smord och bröad form. Blanda ner kakaopulvret i resten av smeten och häll den ovanpå den ljusa smeten i formen. Dra litegrann med en gaffel eller kniv i smeten, så att kakan blir lite marmorerad eller "vågig". Grädda, längst ner i ugnen, 175 grader, i 45-50 min eller tills en provsticka (eller tandpetare) som sticks ner i kakan kommer upp torr. Låt svalna en stund i formen, och vänd sedan upp kakan. Håll tummarna för att den lossnar från formen! Om den inte gör det - skär försiktigt med en kniv runt kanterna, eller lägg en kall, våt handduk över utsidan av formen och hoppas att den släpper bättre då.

3 kommentarer:

  1. Kul, det är tigerkaka-feber i veganbloggarna nu :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, tydligen. Fast jag bakade ju min tigerkaka redan i somras - sedan dess har vi inte gjort det igen. Istället blev det chokladbiskvier härom dagen. Recept kommer så småningom:-)

      Radera
  2. Hej fina.
    Nu blev jag galet sugen på tigerkaka...hehe. Åt en så galet god, hemmabakad tigerkaka i Finland denna helg...
    Inser att jag nog måste sluta surfa och börja laga mat snart ;).

    Visst är det galet att vissa människor tror sig kunna ha rätten att döma andra ? Jag tycker inte det är OK någonstans, att man uttrycker sig på ett sätt som får andra att känna sig som sämre människor/föräldrar.

    Jaja, jag antar att hon som skrev det mår bättre för stunden eller nåt.
    Ha en fin kväll.
    Kram

    SvaraRadera