lördag 30 juni 2012

Kryddigt ris med aprikoser, russin och cashewnötter

Här kommer ett recept på en lite annorlunda risrätt, som antingen kan serveras som ensamrätt (tillsätt i så fall 2 dl kokta kikärter eller gröna ärter) eller som tillbehör till någon syrlig gryta. Det är sött! Färgen är kanske inte den roligaste, så den som vill kan alltid tillsätta lite gurkmeja för att pigga upp rätten. Gott med mango chutney till. Barnmat? Javisst! Om man finhackar eller struntar i cashewnötterna och utesluter buljongtärningen går det utmärkt att bjuda småttingar på det. Pys åt med förtjusning i versionen nedan, särskilt nötterna, som han älskar.

KRYDDIGT RIS MED APRIKOSER, RUSSIN OCH CASHEWNÖTTER
2 msk olja
1 tsk malen kanel
1 tsk malen spiskummin
1 tsk paprikapulver
2½ dl ris (jag använde jasmin-, men det blir nog bättre med basmati)
4-5 dl vatten
½ smulad buljongtärning
½ dl russin
4 finstrimlade aprikoser
1 dl rostade cashewnötter

Hetta upp oljan. Fräs kryddorna hastigt i några sekunder. Tillsätt riset och rör om. Blanda ner vattnet och buljongtärningen tillsammans med russin och aprikoser. Sjud under lock tills riset är mjukt och vattnet har absorberats. Blanda ner cashewnötterna strax innan servering.

Tips: Om du vill blanda ner kokta kikärter eller gröna ärter, tillsätt dem när det är ca 5 min kvar av koktiden. Rör om när riset har kokat färdigt.

1 kommentar: